Soundtrack.bg

Уловили са повтарящи се радиосигнали от далечна галактика

Учените са забелязали повтарящи се взривове от радиосигнали, идващи от дълбокия Космос, съобщи Independent. Това е едва вторият път, когато учените са наблюдавали подобно явление. То задълбочава мистерията и предлага потенциална възможност най-накрая да се разбере какво може да причини такива мощни радио сигнали. Те идват от галактика на 1.5 милиарда светлинни години от Земята.

За момента учените си нямат представа от къде идват тези „радио взривове“, което оставя много възможности за спекулации. Има различни предположения – от отзвуци на избухнала звезда до извънземна цивилизация. Радиосигналите продължават само една милисекунда, но те са изхвърлени в Космоса от мистериозния им причинител със същото количество енергия, каквато Слънцето отделя за 12 месеца.

Вероятно най-вълнуващото в това откритие е, че учените са открили, че радиосигналите са се повторили шест пъти и са дошли от едно и също място. От повече от 60 открити досега бързи радиосигнали от Космоса – само един се е повтарял.

Какво ги причинява?

„Досега имаше само един известен повтарящ се бърз радиосигнал. Знаейки, че има и друг, вече предполагаме, че може да има повече. И с повече ретранслатори и повече източници, достъпни за проучване, ние можем да разберем тези космически пъзели – откъде са и какво ги причинява“, казва астрофизика Ингрид Стърис, част от екипа направил откритието.

Наблюдаването на два повтарящи се сигнала вероятно означава, че съществува – и че човечеството вероятно ще намери – „значителна популация“ от повтарящи се сигнали, пишат изследователите в една от двете публикации, публикувани в Nature. Това би могло също да позволи на учените да разберат какво ги отличава от единичните изблици, като им помогне да разберат повече за източника и да наблюдават бъдещите взривове.

13 избухвания на радиосигнали бяха наблюдавани само за период от три седмици, предлагайки огромна нова информация за учените, търсещи техния източник. Заедно те биха могли да предложат някакво доказателство за екстремната или необичайна среда, от която идват – или за загадъчната технология, за която някои твърдят, че е причинена от свръх развита технологична извънземна цивилизация.