Soundtrack.bg

„Бохемската рапсодия“ и „Зелената книга“ са големите победители на „Златен глобус“

Тази вечер се проведоха 76-тите награди „Златен глобус“, които донесоха редици изненади. Най-голямата безспорно беше „Бохемската рапсодия“, която напълно заслужено взе статуетката за най-добър филм и най-добра мъжка главна роля (Рами Малек). И именно това, че е напълно заслужена е голямата изненада. Както знаем – критическия избор рядко се припокрива със зрителския. Нещо повече – когато излезе „Бохемската рапсодия“ беше много остро критикуван от професионалистите. Огромния зрителски успех и популярност, която филма получи, обаче сякаш промениха мнението и на критиците. Такива феномени се случват рядко.

С три награди „Златен глобус“ си тръгва и филма „Зелената книга“, който получи признание за най-добър филм мюзикъл или комедия, за най-добра поддържаща роля (Махершала Али) и за най-добър сценарий. Голямата изненада беше и липсата на награди на „Роди се звезда“, който беше основен претендент за всички основни категории, но получи признание само за най-добра песен – Shallow.

Третият голям победител в наградите беше филм “Roma” на любимеца на критиците Алфонсо Куарон, който получи награда за най-добър режисьор, а филма взе статуетката за на-добър чуждестранен филм.

Останалите награди не бяха толкова изненадващи. Крисчън Бейл получи награда за ролята си на Дик Чейни във Vice в категория за най-добра мъжка роля в комедия или мюзикъл. При жените двете основни награди взеха Глен Клоуз за най-добра женска роля в драма за „The Wife“, а Оливия Колман за най-добра женска роля в мюзикъл или комедия за „The Favourite“. Най-емоционалния момент в церемонията беше именно получаването на наградата на 71-годишната Глен Клоуз, която победи смятаната за фаворит Лейди Гага. Клоуз не успя да скрие сълзите и емоциите си и окуражи жените да търсят реализация в кариерата си.

Сега предстои да видим дали наградите „Оскар“ ще предложат такива изненади, каквито и „Грами“. Наградите рядко се повтарят, най-вече когато няма много ясно изразени претенденти, за които е сигурно, че превъзхождат конкурентите – както е и тази година.