Soundtrack.bg

Най-далечният изследван обект Ултима Туле прилича на снежен човек

Каква година! Само 3 дни от 2019-та, а космическите новини вече са феноменални. След като малко след 12 часа на 1-ви януари „Ню хърайзънс“ (New Horizons) достигна Ултима Туле – най-отдалеченото космическо тяло, непосредствено изучавано от човечеството, вече имаме и първи снимки от обекта. И той прилича на снежен човек! От НАСА пуснаха публично първи кадри, които се намират в едва 1% от изпратените от сондата данни.

Снимките са направени от разстояние 28 000 километра, но това е далеч от най-близкото преминаване на сондата до Ултима Туле – 3500 километра. Значително по-близките кадри се очаква да пристигнат през февруари тази година. От тях ще можем да видим обекти с размер до 35 метра, а не както сега – максимално такива с размер от над 140 метра.

Ултима и Туле

Сондата премина покрай Ултима Туле този вторник, но тя ще продължи да изпраща сигнали до септември 2020 година. Тя е толкова далеч в пределите на Слънчевата система, че сигналът от нея пътува до Земята над 6 часа.

Астероидът е кръстен с две имена, защото се смята, че той всъщност представлява два различни космически обекта, които са се съединили по време на сформирането на Слънчевата система. Обектът се намира в районът на Слънчевата система, наречен Поясът на Куипер. Той е едно от най-отдалечените от Слънцето в нашата система. Заради това там температурите са изключително ниски, което забавя много химическите процеси. Астрономите предполагат, че обектите в пояса са се запазили почти такива, каквито са били и по време на сформирането на Слънчевата система – преди 4,6 милиарда години.

Учените от НАСА казаха, че снимките са голям успех, защото това е като да снимаш обект с размера от Вашингтон, тъмно като градинска почва и 1900 пъти по-слабо осветено от това в слънчев ден на Земята. При това от разстояния няколко хиляди километра и преминавайки през обекта със скорост 51 000 километра. Астероидът отразява максимално 13% и минимално 6% от и без това минималното количество светлина, която достига до него.