Soundtrack.bg

Китай кацна на тъмната страна на Луната

Още сме едва третият ден от Новата 2019-та, а вече имаме две огромни космически постижения – достигането до най-далечния обект от човечеството и първото в историята приземяване на тъмната страна на Луната. Китай стана държавата, която първа постигна това, предават световните медии.

Китайците са успели да приземят сонда на обратната страна на Луната. Успешно е кацнал Chang’e 4, кръстен на китайската богиня на Луната. Този успех е огромен и ясно подчертава амбициите на азиатския гигант да стане водеща сила в космическата надпревара.

За пръв път от Студената война насам има такава борба за надмощие (научно, а не военно!) в Космоса. След дълги години затишие и занижен интерес на обществото към пределите отвъд Земята – в последно време виждаме все повече мащабни астрономически проекти. За пръв път обаче в „играта“ сериозно се включват и големи частни компании. Наблюдава се и засилване на космическите програми на САЩ, Русия, Индия, Китай и Европа.

Китай успя да приземи сонда на Луната за пръв път през 2013-та година, ставайки едва третата страна в сета, след САЩ и СССР, която го постига. Тя обаче е първата, която успява да направи „меко кацане“ на обратната, много по-трудно достижима, страна.

Въпреки че Китай навлиза от сравнително скоро в „битката“ за Космоса – все повече експерти коментират, че с тези темпове азиатската страна скоро може да изравни и дори изпревари по програми, технологии и успехи сегашния безспорен лидер – американската правителствена организация НАСА. Само част от плановете на Китай са да построи трета космическа станция до 2022 г., да изпрати хора в база на Луната в рамките на 10 години и да изпрати сонда до Марс, която да се върне с проби до Земята.

До известна степен кацането на тъмната страна на Луната има пропагандна цел за Китай. Това далеч обаче не изчерпва мисията на сондата. Тя е успяла да се приземи на Фон Карман на басейна Ейкън до Южния полюс. Този кратер е най-дълбокият и старият на Луната. Пробите от сондата могат да дадат много ценни данни, с които да се установят процесите на образуване и еволюция на естествения ни спътник.

Не на последно място обаче – прогнозира се, че кратерът е пълен с ценни минерали и ресурси. Ако това се окаже истина следващата стъпка ще е да се правят роботизирани мини, които да доставят тези ресурси на Земята. Нещо, което звучи като научна фантастика, но е основна цел на големите космически агенции.

Антон Далчев

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.