Soundtrack.bg

Реликва от Metallica – откриха запис на първия концерт с Клиф Бъртън и Дейв Мъстейн

Metallica са институция в твърдата музика и не случайно са една от най-успешните банди на всички времена. Всеки истински фен на групата е запознат с трагичната история на Клиф – оригиналният басист на Металика. Той е с бандата само 4 години, но участва в записите на най-легендарните ѝ албуми – „Kill ‘Em All“, „Ride the Lightning“ и „Master of Puppets“.

Записът на първото шоу на Metallica с Клиф стана известно в последните дни,  въпреки че е качено в YouTube преди пет години. Видеото обаче е потънало в неизвестност, защото е качено от неизвестен потребител. То обаче е изключително рядко и ценно защото което не само маркира дебюта на Бъртън на живо с метал легендите, но е и един от малкото концерти, в които Клиф Бъртън и Дейв Мъстейн са в групата.

Бъртън се присъединява към Metallica през декември 1982 г. Първият му концерт се провежда на 5 март 1983 г. в The Stone в Сан Франциско. Концертът от 12 песни се състои един месец преди Дейв Мъстейн да бъде уволнен от групата за прекомерно пиене и агресивно поведение и четири месеца преди Metallica да пусне дебютния си албум Kill ‘Em All.

За огромно съжаление Бъртън умира при нелеп инцидент едва на 24-годишна възраст. И въпреки младостта си е смятан за един от най-добрите рок басисти на всички времена. Историята за неговата смърт е известна на феновете и изключително иронична. Обстоятелствата са такива, че сякаш наистина е било писано той да загине на злополучния 27 септември 1986 година.

Ден по-рано „Металика“ е на концерт в Стокхолм. По време на турнето групата се оплаква от неудобния автобус и в нощта след концерта теглят чоп за това кой първи да си избере легло. Клиф изтегля най-силната карта – Асо пика, известна като „картата на смъртта“. Младият басист избира да си смени леглото с това на Кърк Хамет, което е най-близо до прозореца. Малко преди 7 часа сутринта автобусът, с който пътува групата, се преобръща. Останалите членове се отървават само със силен стрес, но Бъртън изхвърча през прозореца и загива на място, затиснат от автобуса.

Въпреки това Клиф остава незабравим. Нито Джейсън Нюстед, нито Робърт Трухильо, и двамата, от които са били (засега) по 15 години басисти на „Металика“, биват така приети и от феновете, и от самата група така както Бъртън, който е участвал едва 4 години.