Soundtrack.bg

Астрономите намериха нов клас планети пълни със сапфири и рубини

Скъпоценните камъни може да са относително редки и скрити дълбоко под недрата на планетата тук на Земята, но Космосът е абсолютна съкровищница за тях, разказва Sciencealert. Астрономите са открили нов клас планети и те са толкова изобилни от съединенията, които правят сапфирите и рубините, че планетите може би са блестящи.

Тези планети са тип супер-Земя – плътни планети като Земята и Марс, направени от скали, метали или комбинация от двете, само че много по-големи (но все пак по-малки от Нептун). Въпреки това, тази нова група има склонност да орбитира звездите си много, много по-близо от Земята или дори повечето планети тип супер-Земя. Това означава, че ако орбитират там, където са се образували, техният състав може да бъде много различен. Вместо желязо, подобно на Земята, те са богати на калций и алуминий.

Това от своя страна може да означава наличието на рубини и сапфири, които са направени от минерален корунд – кристалната форма на алуминиевия оксид. Изследователи от университетите в Цюрих в Швейцария и Кеймбридж в Обединеното кралство са идентифицирали три планети, които може да са от този горещ тип супер-Земя. Те са: HD 219134 b, разположена само на 21 светлинни години в съзвездието Касиопея, с орбита от само 3 дни; 55 Cancri e, на 41 светлинни години, с орбита от само 18 часа; и WASP-47 e, разположена на 870 светлинни години и също и с 18-часова орбита.

Планетите са направени от остатъчния диск от прах и газ, който се върти около новородената звезда. Електростатичните сили започват да свързват частици от прах и газ, които обикалят звездата в купчини; постепенно те се натрупват, докато имат достатъчно гравитация, за да привлекат още по-големи парчета и така събират достатъчно маса, за да формират планета.

По-навътре в диска елементи като силиций, желязо и магнезий са кондензирани и това според планетарни учени води до създаването на планети като тези на Меркурий, Венера, Земята и Марс.