Soundtrack.bg

Ед Шийрън направи най-печелившото турне за 1 година в историята

Поп музикантът Ед Шийрън продължава да чупи всякакви рекорди в музиката. Младият изпълнител, типичен със своята скромност и нестандартна за индустрията визия (именно с това, че изглежда като обикновен човек!), е направил най-успешното турне в историята на музиката за една календарна година. Неговото турне Divide е генерирало 423 милиона долара само за 2018 година, разказва Independent.

Данните идват от агенцията „Полстар“, която прави анализ на музикалния боксофис. Годината е била рекордна за приходи от концертна дейност. Групите и изпълнителите, които влизат в анализа, са успели да генерират печалби на стойност 10.4 милиарда долара в световен мащаб от продадени 152.1 милиона билета. Ед Шийрън самостоятелно е успял да продаде почти 5 милиона билета от 94-те си концерта в 52 града. Той печели много голяма част от приходите, тъй като обикновено концертите му са соло.

На второ място за годината е Тейлър Суифт, която е генерирала 345.1 млн. долара от концертите си, а не трето – двойката Бионсе и Джей Зи със своите 243.1 милиона. Първите 10 музиканти в класацията са генерирали общо 2 милиарда долара приходи, което увеличение, спрямо 1.8 млрд. от миналата година. Освен вече споменатите в десетката са е Пинк, Бруно Марс, „Ийгълс“, Джъстин Тимбърлейк, Роджър Уотърс, Ю Ту и „Ролинг стоунс“. Едва 4 от бандите са от жанра „рок“, които преди доминираше световната музикална сцена.

За успокоение на рок феновете (като нас) наскоро бе съобщено, че Guns’N’Roses са направили второто най-успешно турне в историята. Те не влизат в класацията, тъй като турнете излиза от рамките на 1 календарна година. Аксел Роуз, Слаш и компания са успели да генерират 562 милиона долара от концертна дейност от април 2016 година. Едва 82 млн. от тях обаче са от 2018, но и концертите не са толкова много, колкото на първенците – 24 дати. Най-скъпите турнета в историята продължават да се държат от рок банди. На първо място е “360” на U2, което генерира невероятните 735 млн. долара, на трето “A Bigger Bang” (558 млн.) и чак тогава – “Divide” на Шийрън с общо 555 млн., откакто е започнало през 2017 година.