Soundtrack.bg

Астрономите откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Астрономите са идентифицирали обект в Слънчева система, за който смятат, че е най-далечният в нашата система. Те са му измислили подходящо име, наричайки го – Farout –  „Далечният“, разказва Independent. The International Astronomical Union’s Minor Planet Centre заяви, че откритието е направено миналия месец с помощта на телескоп в Хавай.

„Това откритие е истинско международно постижение в космическите изследвания. То използва телескопи, разположени в Хавай и Чили, оперирани от Япония, както и от консорциум от изследователски институти и университети в САЩ“, заяви Чад Трухийло, един от откривателите на новия обект.

Обектът 2018 VG18 (както е другото му астрономическо название) се намира на разстояние 125-130 астрономически единици (разстоянието от Земята до Слънцето, около 150 милиона км). Той е на забележително голямо разстояние, като се има предвид дори най-далечната планета-джудже Плутон, която е разположена на 34 астрономически единици от Земята. Досегашният рекорд беше държан от планетата-джудже Ерида. Тя се намира на 96 астрономически единици от Земята.

Учените идентифицират обекта като планета джудже, която е с големина от едва 500 километра в диаметър. Малката планета е с розов оттенък, което означава, че най-вероятно има лед на повърхността си. Орбита ѝ все още се изчислява и заради огромните разстояния това ще отнеме години на астрономите. Според предсказванията планетата може да обикаля Слънцето за около 1000 година.

Интересно е, че Farout беше открита, благодарение на проекта „Планета X” – митична нова планета в рамките на Слънчевата система. Тя беше теоретично предсказана от компютърно моделиране на орбитите на другите планети и космически тела в системата ни. Farout (която не се брои за планета, а за „планета-джудже) може би е поредното доказателството за съществуването на все още неоткритата 9-та планета. За тази планета има множество теоретични доказателства, но учените все още не са я открили. Ако това стане тя ще е много далечна от Слънцето и студена.