Soundtrack.bg

Най-големите сюжетни дупки във всеки един „Хари Потър“ филм

Коледа наближа, а с нея и задължителните маратони на коледни филми. За нас лично няма по-топлеща и уютна поредица от филмите „Хари Потър“. Гледали сме ги десетки пъти и въпреки че вече самите ние сме на родителска възраст – едва ли скоро ще спрем да го правим. Те просто ни пренасят във времената на нашето детство, когато книгите от поредицата излизаха една по една – обикновено именно в средата на декември. Обожаваме и книгите, филмите, въпреки техните недостатъци. Затова и днес ще споделим с вас нещо забавно – най-големите сюжетни дупки във всеки един от 7-те „Хари Потър“ части. Класацията е на Digitalspy.

„Философският камък“ – Снейп и „охраната“ на камъка

В книгата Снейп пази философския камък, така е уж и във филма. Реално обаче в лентата Снейп не прави нищо, за да го пази, което е най-големият пропуск на сценаристите. В оригиналния текст Снейп е поставил хитър капан, съставен от няколко бутилки от отвара и логически пъзел. Във филма обаче това е пропуснато.

.

„Стаята на тайните“ – използването на магия вкъщи

В „Стаята на тайните“ Хари се сблъсква с големи проблеми, защото използва магия вкъщи. Всички знаем, че това не е той, а домашното духче Доби, но това му коства много. По-късно обаче, в третия филм, „Затворникът от Азкабан“ – той използва магия „Лумос“ свободно. И от това няма никаква реакция! Нито от Министерството на магията, нито от Хогуортс.

„Затворникът от Азкабан“ и Хитроумната карта

В книгата „Затворник от Азкабан“ Лупин обяснява на Хари, че той, Сириус Блек, Джеймс Потър и Питър Петигрю създават Хитроумната карта и че псевдонимите на всеки от тях е Лун, Опаш, Лап и Рог. Във филма няма подобно обяснение, но в по-късните филми Хари нарича Сириус като Лап, Питър  – Опаш.

„Огненият бокал“ – няма награда за Тримагическия турнир

Във филма „Огненият бокал“ няма награда от Тримагическия турнир. Това може да звучи дребнаво, но всъщност има значение. По-късно Хари дава парите от наградата на братята Фред и Джордж Уизли и така им помага да отворят магазина си на Диагонал Али. Как, ако нямат тези средства, братята, идващи от много бедно семейство, ще успеят да си отворят магазин в най-известната и скъпа улица в магическия свят във Великобритания?

„Орденът на Феникса“ – внезапната поява на магическите създания тестрал

В света на „Хари Потър“ хората могат да виждат магическите същества тестрал само, ако са виждали смърт. Хари започва да ги вижда чак в „Орденът на Феникса“, но не и преди това. Това обаче е нелогично. Първо – той е видял смъртта на собствените си родители, след това смъртта на Седрик Дигъри, а във филма „Филофският камък“ той видя и смъртта на професор Куиръл. Защо тогава започва да ги вижда чак в петия филм, като те се появяват и преди това?

„Нечистокръвният принц“ – разрушаването на моста „Милениум“ преди да е бил построен

Във филма „Нечистокръвният принц“ има една много известна сцена, в която смъртожадните унищожават популярния лондонски мост „Милениум“. Действието на филма обаче се развива през 1996 година, докато мостът „Милениум“ е отворен през 2000 година.

„Даровете на смъртта“ – магическото огледало

Във филма Хари и приятелите му се оказват заключени в мазето на имението Малфой, когато Хари изведнъж намира магическо огледало, което му позволява да се свърже (както ще се окаже) с Абърфорд Дъмбълдор, който изпраща Доби, за да ги спаси. Но откъде идва огледалото? В книгите Сириус дава на Хари огледалото в „Орденът на Феникс“. Във филмите обаче това не се случва.

 

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.