Soundtrack.bg

5 любими книги на 2018 на Бил Гейтс

Въпреки че е един от най-богатите хора на света едно от най-любимите занимания на Бил Гейтс е четенето. Той дори има много популярен блог, посветен на хобито му. Всяка година той прави списък с книгите, които са го впечатлили най-много. Решихме да го споделим с вас, вижте какво написа Гейтс:

Ако сте като мен, вие бичате да давате или да получавате книги по време на празниците. Чудесно четиво е перфектният подарък: грижовен и лесен за опаковане (без необходимите батерии или монтаж). Освен това мисля, че винаги всеки може да използва още няколко книги в живота си. Обикновено не обмислям дали нещо ще се превърне в добър подарък, когато съставям списъка с книгите ми в края на годината, но селекцията от тази година е много подходяща за подарък.

Моят списък е доста различен тази година. От наръчника за медитация до дълбочинно гмуркане в сферата на автономните оръжия до трилър за падането на някога обещаваща компания – в него нещо за всеки. Ако търсите подарък за вашите приятели и семейство, не можете да сбъркате с някоя от тях.

Educated на Тара Уестоувър

Тара не е напускала дома си, докато станала на 17 години и никога преди това не е била на училище или на лекар. Не мислех, че ще открия нещо за себе си в историята на момиче, израснало в строго мормонско домакинство, но тя е толкова добра писателка, че ме накара да се замисля за собствения си живот, докато четях за екстремното ѝ детство. С Мелинда се влюбихме в мемоарите на тази млада жена, чиято жажда за знание е била толкова силна, че я е довела до докторската степен в Кеймбридж.

Army of None на Пол Шар

Автономните оръжия не са нещо, за което човек се замисля по празниците. Но е трудно да се откъснеш от този провокиращ поглед към изкуствения интелект във военното дело. Темата е изключително сложна, но Пол Шар дава ясни обяснения и представя плюсовете и минусите на войната, водена от машини. Познанията му не са изненадващи – той е ветеран, участвал в създаването на американската политика за автономните оръжия.

Bad Blood на Джон Кериру

Кериру дава гледната точка на вътрешен човек във възхода и падението на Theranos. Историята е дори още по-откачена, отколкото очаквах, и не можах да оставя книгата след като я започнах. В нея има всичко – сложни схеми, корпоративни интриги, корици на списания, провали семейни отношения и пропадането на компания, някога оценявана на почти 10 млрд. долара.

21 Lessons for the 21st Century от Ювал Ноа Харари

Почитател съм на всичко, което Харари е написал и последната му книга не е изключение. „Сапиенс“ и „Хомо Деус“ бяха за миналото и бъдещето, а тази е за настоящето. Ако 2018 г. ви е накарала да се чувствате смазани от тежестта на света, „21 урока“ предлага полезна рамка, в която да обработите новините и да помислите пред какви предизвикателства сме изправени.

The Headspace Guide to Meditation & Mindfulness от Анди Пудикомб

На 25 години бих се присмял на тази книга, но с Мелинда напоследък се запалихме по медитацията. Тя започва с личното израстване на Пудикомб от студент до будистки монах и после се превръща в забавен наръчник по медитация. Ако се чудите дали да не пробвате медитацията, това е перфектното въведение.