Soundtrack.bg

Преди милиони години планетата почти е умряла, заради глобално затопляне

Казват, че можем да си отговорим на всички въпроси за бъдещето, гледайки в миналото. Това важи и за въпроса „какво ще стане, ако глобалното затопляне продължи“. Вече се е случвало. Преди 252 милиона години планетата внезапно се е затоплила и това е довело до унищожението на 96% от всички животни в океаните и почти толкова на сушата, разказва New York Times.

Това масово изчезване, в края на Пермския период, е най-лошото в историята на планетата и се случило най-много за няколко хиляди години – само един миг от геоложка гледна точка. Глобалното затопляне по време на Пермския период е намалило драстично кислорода в океаните и поставило много видове под толкова голям стрес, че те са измрели.

Най-лошото обаче е, че това може да се повтори

За тази опасност предупреждават учено от Вашингтонския университет, които са публикували проучването си в списание Science. Изследователите отдавна са знаели общите очертания на така наречения Пермско-триасския катаклизъм. Точно преди масовото умиране на видовете, много вулкани в сегашния Сибир избухнаха в огромен мащаб. Магмата и лавата, които те изгарят, произвеждат огромни количества въглероден диоксид.

Веднъж попаднал в атмосферата, газът улавя топлина. Изследователите оценяват, че повърхността на океана се е затоплила тогава с около 18 градуса по Фаренхайт. Някои изследователи твърдят, че само топлината е убила много видове. Други смятат, че топлината намалява кислорода в океана и задушава видовете, които живеят там.

Морските животни са с бърз метаболизъм и нуждаят от много кислород. Затова и повечето от тях не могат да живеят в части от океана, където кислородът пада под определен праг. Топлата вода прави предизвикателството още по-трудно. По-топлата вода не може да задържа толкова разтворен кислород, колкото студената. Още по-лошото е, че тя може също да увеличи метаболизма на животното, което означава, че то има нужда повече кислород, само за да остане живо. Така става затворен кръг. Заради топлината животното едновременно има нужда от повече от кислород, но също топлината намаля наличието на такъв.

Макар сега да няма вулкани, а ауспуси – процесите са същите. Въглеродът, който човечеството е изпуснало през последните два века направи атмосферата по-топла, а океанът погълна голяма част от тази топлина. И сега, точно както по време на Пермско-триазическото изчезване на видовете, океанът губи кислород. През последните петдесет години нивата на кислород са намалели с 2%. Ако продължим да използваме всички изкопаеми горива на Земята, то може да се затопли до 17 градуса по Фаренхайт от 2300. Много преди това обаче животът на планетата ще е почти унищожен.