Soundtrack.bg

“U2” са най-печелившите музиканти на годината

2017 година стана първата от 50 години насам, в която рокът не е най-слушаната музика в САЩ. Кой обаче каза, че рокът е мъртъв? Залезът му може би е близо, но все още не е тук. И доказателство за това е годишната класация за най-добре платените музиканти на годината на Forbes. Тя е оглавявана от рок динозаврите „Ю Ту“ – една група на 42 години!

Бандата е постигнала забележителния си успех, благодарение на световното си турне The Joshua Tree, кръстено на едноименния им албум от 1987 година. В момента те са и на ново турне, наречено Experience + Innocence. За периода юни 2017 – юни 2018 U2 са припечелили невероятната сума от 118 милиона долара. Веднага след тях се нарежда групата Coldplay със 115 милиона долара, благодарение на турнето им A Head Full Of Dreams. Така че двете най-добре платени банди на годината са в жанра „рок“! Не е зле като за „умрял“, нали?

За съжаление от там насетне класацията е комерс, поп и пак комерс и поп. На трето място се нарежда Ед Шийрън, който е припечелил 110 милиона долара, но не заради турнета, а предимно от милиардите слушания, които генерира музиката му в стрийминг платформите. Трети е Бруно Марс със 100 млн. долара и Кейри Пери със „скромните“ 83 млн. долара.

U2 е ирландска рок група, основана през 1976 година в Дъблин. Тя е една от малкото групи в историята на рока, която никога не е променяла състава си и никога не се е разпадала. Може би именно заради това се крие голяма част от успеха ѝ – момчетата от Дъблин забиват за пръв път през 76-та под името Feedback и не спират да го правят до днес. Голяма част от хардкор рок феновете обвиняват U2 в прекалено голям комерсиализъм и леко звучене. Групата обаче със сигурност е намерила своята ниша, а нейният фронтмен Боно се смята за един от най-богатите музиканти в историята с нетно богатство от около 700 милиона долара.

Антон Далчев