Soundtrack.bg

Продадоха писмо на Айнщайн на тема Бог за 2.9 милиона долара

Айнщайн е признат за един от най-великите учени на всички времена. Култът към личност му е огромен. Затова и стойността на предмети от неговия бит се продават на аукциони за огромни пари. Но никой не е очаквал чак толкова – 2.9 милиона долара за едно писмо. Именно за толкова успя да продаде ръчно написано от Айнщайн писмо от 1954 година една от най-уважаваните аукционни къщи в света – „Кристис“.

Писмото е написано от Айнщайн, когато той е бил на 74 години. То е адресирано до немско-еврейския философ Ерик Гуткинд и е отговор на публикуван негов текст. Писмото е относно същността на Бог, религията и Библията. В текста си Айнщайн остро критикува Библията, наричайки я „сбор от почитани, но все пак примитивни легенди“. „Думата „Бог“ за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост“, продължава той. „Няма тълкуване, независимо колко сложно може да е то, което (за мен) да промени нещо по този въпрос“, казва Айнщайн.

Текстът е написан на немски и в него Алберт яростно критикува Гуткинд за това, че той нарекъл евреите „избран божий народ“. По думи на Айнщайн „неподправената еврейска религия е като всички други религии, олицетворение на примитивно суеверие“. Въпреки това той казва, че с радост принадлежи към еврейския народ.

Най-скъпото писмо

Айнщайн е роден в еврейско семейство и затова като дете, преди да се идентифицира, е последовател на юдеизмът. След това се определя като агностик. В последните години от живота си Айнщайн е изключително активен към новообразуваната тогава държава Израел и формирането на еврейското общество. На него дори му е бил предложен президентския пост на държавата, който отказва. Макар в началото да се дистанцира от еврейския проект за държава – в последствие той става изключително важна част от него и е много политически и обществено активен.

Същото това писмо вече е продавано веднъж – за 400 хил. долара през 2007 година. Прогнозите бяха днес то да достигне цена от 1.5 милиона долара, но те бяха разбити на пух и прах и то се продаде за двойно повече. Многократно през годините са били продавани писма на Айнщайн за хиляди и стотици хиляди долари, но никога за такава баснословна сума.

През 2017-та година обаче беше продадена негова кратка бележка за 1.56 милиона долара, която пише тъкмо, когато спечелва Нобелова награда. В нея се казва, че „Спокойният и скромен живот ще донесе повече щастие, отколкото преследването на успеха и постоянното безпокойство, което идва с него“. Любопитното около тази бележка беше, че Айнщайн я дава като бакшиш в хотел. Той нямал пари, които да даде на пиколото в хотела в Япония, където бил отседнал. Затова написал бележката, подписал се и казал на човека, че след време тя ще струва цяло състояние. И е бил прав.