Soundtrack.bg

Продадоха на търг „Грешната Мадона с големите бомби“ от сериала „Ало-Ало!“

Портрета, наречен „Грешната Мадона с големите бомби“ от сериала „Ала-Ало“, беше продаден за 15 хиляди паунда на аукцион във Великобритания. Портретът е изключително важна част от действието на сериала, като покрай него са и повечето от най-смешните шеги на страхотната комедия. Той е нарисуван от художника Ван Кломп специално за сериала.

За пръв път картината е била купена от частен собственик през 2007 година, когато той я е взел за 4 хил. паунда. Само десетина години по-късно – цената е станала 4 пъти по-голяма. Новият собственик е от Нувион, Франция и според продавачите по този начин картината си отива вкъщи. Именно в Неувион се развива действието на „Ало-Ало“.

Картината е описвана като „рядко и важно произведение за историята на британската телевизия“. Цената ѝ е висока, но тя можеше да бъде много по-висока, ако картината беше уникат. Тя обаче реално е едно от няколкото оцелели копия от реквизита на сериала, но е единствената, която се продава.

„Ало, Ало!“ е един от най-известните ситкоми в историята на Великобритания. Той е сниман от Би Би Си и излиза в период от 1982-1992 година, имайки 9 сезона и 84 епизода. Действието се развива по времето на Втората световна война в малкото френско градче Нувион и разказва историята на Рене Артоа – собственик на местен ресторант. Германците са окупирали градчето, взимайки със себе си всякакви ценности, между които и известната картина „Грешната Мадона с големите бомби“.

Картината е изключително ценна в историята на сериала и на практика целия сюжет се върти около нея, предизвиквайки много комични ситуации. Комендантът на градчето фон Щрьом решава да я запази за себе си, за да я продаде след края на войната. Хитлер обаче също я иска, за да я подари за рождения ден на Ева Браун и изпраща хер Ото Флик от Гестапо в града, за да я намери. Сериалът излиза за пръв път в България почти 10 години след завършването си и 20 след началото – през 2001 година. Въпреки това той не е остарял нито за минути и бързо се превръща в любим на много от българските зрители, като се върти многократно в родния ефир.

Антон Далчев