Soundtrack.bg

Microsoft детронира Apple и стана най-скъпата компания в света

Microsoft и Apple – вечните конкурентни в света на технологиите. Дълги години Microsoft водеше с огромна преднина пред Apple, които си оставаха сравнително бутикова компания, предназначена за най-големите почитатели. Всичко обаче се промени през 2007 година, когато Apple промениха света с първия iPhone, а техните продукти се превърнаха в религия. Оттогава насетне Apple растяха, за да надминат Microsoft, да станат номер едно и да се превърнат в първата частна компания, която надхвърля пазарна капитализация от 1 трилион долара.

Това обаче се промени през последните дни, когато Microsoft върна водещите си позиции. Този петък компанията беше оценена на 851 милиарда долара. Тази година и Apple, и Amazon минах прагът от  1 трилион долара, но цените и на двете компании паднаха много, докато тази на Microsoft растат стабилно. Стабилно се движат и другите два големи гиганта Facebook и Alphabet,  но те имат изключително големи проблеми с много регулации и проблеми с опазването, съхранението и обработването на огромните количества лични данни, които събират.

За пръв път Apple измести Microsoft през 2010-та година, заради бумът на смартфони Microsoft обаче започна да връща позиции в последните няколко години, ориентирайки се много ефикасно към корпоративни клиенти. В същото време Apple се бори с изключително слабите продажби на последните модели iPhone. Компанията дори вече не изкарва данни за това колко броя е продала, което е много показателно.

Причините за намаленото търсене на iPhone са редица. На първо място – телефоните станаха безобразно скъпи, което отблъсква повечето потребители, оставяйки само най-верните фенове да си купуват нов модел с изключително завишена цена. В същото време конкуренцията е огромна и много модели предлагат същото, но на много по-адекватна цена. Тази година моделите на Huawei бяха признати от редица експерти, ревюта и тестове като по-добри от последните телефони на Apple. Не на последно място – iPhone вече не може да предложи тази иновация и уникалност, с която беше известен.

Антон Далчев