Soundtrack.bg

Продадоха най-скъпата бутилка уиски в света за 1.5 милиона долара

Нов рекорд за най-скъпо уиски в света беше отбелязан тази седмици. Чудите се какво ще е това уиски? Може би нещо, което е отлежавало стотици години в дървени бъчви? Бутилка, която е част от колекцията на някой крал? Нищо подобно. Става въпрос за уиски отлежавало около 60 години и бутилирано през 1986 година. Това означава, че то скоро ще стане на около 100 години. Всъщност – не по-малко ценно в него е била самата бутилка.

Името на бутилка е „Scotch Whiskey“ на марката Macallan. Тя е била продадена на невероятната цена от 1.5 милиона долара от известната английска -аукционна къща Christie’s. Разбира се, самото уиски също е изключително ценно. То е от изключително подбрана селекция на Macallan, създадена в началото на 20-ти век, а през 1986 година са били бутилирани само 40 от него. Тази специално бутилка обаче е особено скъпа, защото е ръчно изрисувана от известния ирландски художник Майкъл Дилън, което я прави произведение на изкуството сама по себе си.

На бутилката е изобразено историческия дом на семейство Macallan, което основава една от най-уважаваните дестилерии за уиски в света. Имението е построена през 1700 година и е нричано „Великденската къща“. И до ден днешен днес се намира дестилерията на семейството.

 Бутилката се съхранява в уникална ръчно направена дървена кутия и съдържа написано на ръка писмо от Macallan. 24 от 40-те бутилки имат уникален дизайн и са ръчно рисувани от известни художници, в зависимост от годините, в които са пускани на пазара. Трима са творците, които са били помолени да рисуват бутилките през 1986 г. – Питър Блейк – известен с дизайна на обложката на албума на „Бийтълс“ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, италианския художник Валерио Адами и Дилън. Дилън обаче рисува само една бутилка, което я прави най-уникална.

През 2007 година 60-годишно уиски от същия производител беше продадено за 75 хил. долара. Миналия месец пък една бутилка от същата 1926 година беше продадена от Bonhams в Единбург за повече от 848 000 британски лири Серията на Macallan с 60-годишната селекция се смята за „Светия Граал“ на колекционерите на уиски.

Антон Далчев