Soundtrack.bg

Реге музиката вече е част от световното културно наследство на ООН

Реге музиката вече ще бъде опазвана от ООН.

Реге музиката вече е част от световното културно наследство на ООН. Стилът, популяризиран в световен мащаб най-вече от легендарния Боб Марли, бе добавен в списъка от международни културни съкровища, които си струва да бъдат опазени. Новината съобщи BBC.

Като стил музика, регето тръгва от Ямайка през 60-те години на миналия век. Освен Боб Марли, негови популярни представители са имена като Пийт Тош, Toots и The Maytals. Жанрът вече е със статут на „нематериална културна ценност“.

ЮНЕСКО определя реге музиката като „социо-политическа, чувствена и духовна“. Говорителят на Ямайка от своя страна добави, че регето вече е достигнало до всяка точка на света.

Корените на реге жанра можем да търсим в стиловете ска и рокстеди. Стилът бързо става популярен на територията на САЩ, но може да се каже, че същинският му разцвет става факт във Великобритания. Причината е, че след Втората световна война, много емигранти от Ямайка намират дом именно в Обединеното кралство. С водещ принос за популяризацията на регето е лейбълът Trojan Records, който през тази година отпразнува половин век от създаването си. Същият този лейбъл представя пред публиката артисти от калибъра на Desmond Dekker и Jimmy Cliff.

През тази година Ямайка предложи реге музиката като кандидат за списъка по време на срещата на ООН на остров Мавриций, припомня BBC.

Списъкът води началото си от конвенцията на ООН за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 година, а съставянето му започна през 2008 година. Сред основните му цели можем да споменем създаването на уважение спрямо общности, групи и индивиди, въвлечени в дейностите, включени в него. Можем да добавим и опитите за повишаване на осъзнатостта и поощряване на разбирането на въпросните дейности на национално и международно равнище.

Обявявайки решението, ЮНЕСКО изтъкнаха приноса на реге музиката за международния дискурс на теми като несправедливостта, съпротивата и любовта. „Музиката продължава да служи като глас на всички нас“, добавят от ЮНЕСКО.

МРЪСНИ ПРИКАЗКИ – Пощенска кутия за приказки

Място Наречено Другаде – театър Борисова

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

Свободно падащи истории