Soundtrack.bg

YouTube прави всичките си продукции безплатни през 2020 г.

Голямата новина в света на стрийминга днес е една – YouTube ще направи всичките си продукции, досега платени – напълно безплатни. Досега те бяха свободни само за хора, които са платили услугата YouTube Red, която дори не беше достъпна във всички страни (включително в България, където досега нямахме достъп). От 2020 година обаче YouTube Premium ще стане свободна за всички, разбира се – с реклами, съобщава Variety.

YouTube Red (или Premium) е услуга въведена преди 3 години. Срещу месечна такса, подобно на Netflix или Spotify, потребителите получават редица предимства при използване на платформата. Например – възможност за превъртане (автоматично), функционалност да използваш приложението YouTube на телефона на фонов режим, липса на реклами, но най-вече – много уникално съдържание. От YouTube финансираха редица известни влогъри и филмови дейци, създавайки огромно ексклузивно съдържание от любими лица, което беше достъпно единствено до хората заплатили услугата.

Нова ера за YouTube

За съжаление тя беше разпространена само в 29 страни. Сега обаче от YouTube са решили да променят политиката си. Всички продукции, които досега бяха достъпни само платено, вече ще могат (или поне от 2020 г.) да се гледат безплатно. Естествено обаче има условие и то е, че потребителите ще трябва да гледат и реклами. Възможността за YouTbe Red остава, като абонаментите ще бъдат освободени от реклами и ще имат множество допълнителни функционалности.

Този ход ще направи оригиналите на YouTube достъпни за почти 2 милиарда потребители на платформата по целия свят. Това, според YouTube, ще даде на творците и други таланти възможност да достигнат до още по-широка аудитория. Според анализаторите обаче от компанията предприемат този ход, защото нямат достатъчно голям брой платени потребители (от YouTube не дават информация колко са те, което показва, че едва ли е бройка, с която се гордеят), което да оправдава огромните суми наливани за авторско съдържание. Услугата в САЩ струва само 12 долара, но явно това не мотивира достатъчен брой хора, които са свикнали да използват платформата за видеа безплатно.

Антон Далчев