Soundtrack.bg

Кърт Кобейн смятал, че белите не трябва да рапират

Старо интервю на Кърт Кобейн разкри интересни подробности относно мнението му за рап музиката.

По-запознатите фенове на Кърт Кобейн знаят, че покойният фронтмен на Nirvana е бил почитател на хип-хоп музиката. Негово интервю от 1991 година обаче разкрива интересни подробности от гледната му точка спрямо жанра.

В случая става въпрос за интервю, което Кобейн дава пред тогавашния диджей в училищно радио Роберто ЛоРусо в Онтарио. Самият ЛоРусо признава, че интервюто е протекло сравнително зле, най-вече заради липсата му на опит и подготовка за него.

Въпреки че интервюто не протича добре, слушателите все пак стават свидетели на някои интересни разкрития от страна на Кърт. Като например факта, че въпреки солидния договор на Nirvana с лейбъла DGC („Това са повече пари, отколкото някога съм имал в живота си… не мога да искам за повече“), той не е имал къде да живее в конкретния момент. „175 000“, казва Кобейн на ЛоРусо, продължавайки: „33% за данъци, 15% за нашия адвокат, 10% за нашия мениджър, 70 000 за Sub Pop, което ни оставя с около 20 000 долара, за да си купим оборудване. В момента дори нямам къде да живея.“

В един момент от разговора, начинаещият журналист отваря темата за хип-хоп музиката. Кърт е фен на жанра, но не смята, че белите трябва да се опитват да бъдат част от него.

„Фен съм на рап музиката, макар и да е толкова предубедена против жените, че дори не зная как да се справя с това. Но абсолютно я уважавам, защото това е една от оригиналните форми на музика, които са били създавани. Смятам обаче, че бели хора да правят рап е сякаш да гледаш бели хора да танцуват. Нито можем да танцуваме, нито можем да рапираме.“

Е, трябва да отбележим, че мнението на Кърт Кобейн е дадено няколко години преди изригването на световната сцена на Eminem, тъй че до голяма степен го разбираме. Макар и да не сме никак съгласни с него, защото сцената познава много бели МС-та, които са просто страхотни.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ПРОМОЦИИ ПРОЛЕТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.