Soundtrack.bg

Ще преживее ли човечеството Глобалното затопляне?

Климатичните промени, Глобалното затопляне, окислението на океаните – всички тези процеси за безспорен факт. Те се случват тук и сега и вече никой не говори за тяхното спиране, а единствено за намаляване на техните пагубни ефекти. Големият въпрос обаче е – ще бъдат ли те края на човечеството или ние ще успеем да преживеем апокалипсиса?

Най-новият изненадващ анализ на Междуправителствения панел по изменението на климата предвижда ужасен недостиг на храна, горски пожари и масова смърт на коралови рифове още през 2040 г., освен ако правителствата не предприемат големи действия, разказва The New York Times. Споразумението за климата в Париж постави за цел да се запази глобалната температура от вдигане от над 2 градуса по Целзий, отпреди индустриалните времена. Но и до 2 градуса повишения резултатите са ужасяващи – Арктическият морски лед е 10 пъти по-вероятно да изчезне през лятото, заедно с повечето коралови рифове в света. В същото време 37% от населението на света ще са изложени на екстремни топлинни вълни, приблизително 411 млн. души ще са обект на тежка градска жега и 80 млн. души ще са жертва на наводнения в крайбрежните райони.

На прага

Но ако успеем да задържим глобалното повишаване на температурата до 1.5 градуса по Целзий, Арктическият морски лед е много по-вероятно да оцелее през лятото. Коралните рифове ще продължат да бъдат повредени, но няма да бъдат унищожени. Процентът на хората, изложени на тежки горещи вълни, ще спадне до около 14%, а броят, изложен на градската суша, ще спадне с повече от 60 милиона души.

Въпреки това все още нито една голяма индустриализирана страна не е на път да постигне целта от 2 градуса, още по-малко от 1,5-градуса. А Земята вече е затоплена с 1 градус. Дори ако чрез огромни усилия и сила на волята значително намалим емисиите на парникови газове, последиците от днешния въглероден диоксид в атмосферата ще се усещат векове наред.

Макар че това несъмнено е мрачна прогноза, не е толкова лошо, колкото би могло да бъде. Намаляването на количеството парникови газове в атмосферата в крайна сметка може да обърне някои от най-неприятните ефекти от затоплянето, споделят експерти пред The New York Times.

Ако човечеството продължава да замърсява въздуха и околната среда скоро това ще доведе до масов глад, унищожения, пожари, наводнения, липса на ресурси и болести. Това буквално ще бъде библейският апокалипсис. И макар много учени да са песимисти – все пак ако днес бъдат взети  мерки – ние можем да избягаме от тази съдба.