Soundtrack.bg

Илон Мъск: „На 70% отивам на Марс“

Илон Мъск, известният предприемач и иноватор, който стои зад Tesla и SpaceX, казва в интервю за новото шоу на HBO – Axios, че има около 70% шанс самият той да бъде част от първия екипаж хора, който ще посети Марс.

По думи на Мъск – пътуването на Марс е повече от просто фантазия на богати хора. Той отрече, че това е нещо като „авариен люк“ за най-заможните хора, ако случайно нещо на планетата Земя не се развие както трябва и тя загине. Според него „вероятността да умреш на Марс е много по-голяма, отколкото на Земята“. Той оприличи пътуването до Червената планета като „в малък кен пре дълбокия космос“.

Мъск каза, че полетът към Марс ще бъде голямо предизвикателство, но кацането на повърхността ѝ ще бъде най-трудната част. „Може да кацнеш успешно и да работиш неуморно, за да си построиш база. Знаеш, че нямаш много време за мързел и почивка. И въпреки всичко това – ти се намираш в една много враждебна среда. Така че… има много голям шанс да умреш там“, каза той.

Все пак, Мъск каза, че напредъкът в технологиите може да позволи полет до Марс в рамките на седем години с цена на билета „около двеста хиляди долара“. И въпреки рисковете – той каза, че не би се колебал да отиде. „Има много хора, които изкачват планини. Хората непрекъснато умират на Марс“, заяви той, намеквайки, че опасността от дадено нещо не означава, че то не трябва да се случи.

В момента много компании, мултимилиардери и държавни агенции се конкурират, но и работят заедно за една цел – междузвездни космически полети и колонизирането на Марс. Според НАСА първият пилотиран полет до Марс би трябвало да се осъществи през 30-те години на този век. Това заяви директора на НАСА вчера, по време на пресконференцията, свързана с успешното кацане на InSight. Според него първата стъпка за това ще е първо човечеството да се предвижва свободно до Луната, от където да изгради инфраструктура, която да позволява много по-лесно изпращане на мисии до Марс.

Антон Далчев