Soundtrack.bg

Защо кацането на InSight на Марс е голямо събитиe

Както най-вероятно знаете – вчера около 22 часа българско време на Марс успешно се презими космическия апарат на НАСА InSight. Традиционно събитието не беше добре отразено по българските медии. За сметка на това в САЩ това беше новина номер едно, като кацането се наблюдаваше на живо от милиони хора и се предаваше, подобно на спортно събитие, на много публични места, включително на екраните на Таймс Скуър в Ню Йорк. Кое обаче прави кацането толкова специално?

InSight е робот, който е пригоден за дълбочнни изследвания на Марс. Той е оборудван с множество сензори, които му позволяват да отчита сеизмологията на Червената планета и по този начин да набира огромно количество от информация, нужно за изследванията ѝ. Мисията стартира от Земята на 5 май 2018 година, като за около 7 месеца измина разстоянието от 485 милиона километра до Марс. Те на обща стойност от 830 милиона долара.

InSight

Една от основните задачи на InSight е да проникне със специален инструмент на дълбочина от 5 метра под повърхността на планетата, за да могат учение да измерят нейната вътрешна температура. Досега рекорда на най-голяма дълбочина извън Земята е на Луната – 2.5 метра, извършено от мисията „Аполо“.

Той е оборудван със сеизмометър (чиято първоначална неизправност забави мисията с 2 години и увеличи разходите с почти 200 милиона), който ще провери дали на Марс има трусове. Друг негов уред ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, като по този начин ще помогне да се разбере какъв е съставът и размерът на планетата. Роботът, който тежи 385 килограма, ще започне работата си след 10 седмици, като тя трябва да продължи една марсианска година (около две земни).

Кацането на InSight се смята за огромен успех, защото шансове той да се разбие бяха големи. Да приземиш апарат на чужда планета, въпреки огромните ресурси на НАСА и факта, че там работят най-добрите инженери в света, е наистина много трудна работа. Приземяването се случи на няколко етапа, като дори най-малката грешка, отклонение или непредвидено обстоятелство – щяха да сложат край на мисията и всички пари и вложено време да бъдат на вятъра.

Това е първата успешна мисия на Марс от 6 години насам, когато успешно кацна „Кюриосити“. Едва около 40% от всички мисии на Червената планета досега обаче са успешни. Ето защо и кацането на InSight е истинско постижение и инженерно чудо.

Антон Далчев