Soundtrack.bg

Джордж Мартин изпитва силни затруднения да завърши „Песен за огън и лед“

Джордж Мартин, създател на една от най-успешните фентъзи поредици в света „Песен за огън и лед“ е безсилен да я завърши, съобщава той самия пред The Guardian. Мартин признава, че му е много трудно да напише 6-тата книга „Вихър от мечове“, а седмата въобще не е и в плановете му.

“Mъча се с нея от няколко години. Тя не е един роман, а поне дузина – всеки с различен протагонист, с различни поддръжащи персонажи, антагонисти, съюзници и любовници около тях. Всички техни истории се преплитат заедно по изключително сложен начин. Затова и писането е голямо предизвикателство”, заявява Мартин в свое интервю пред британския вестник The Guardian.

„Следваща е „Ветровете на зимата“, а после ще видим. Дали ще започна последната част на „Игра на тронове“ – „Мечта за пролет“, или пък продължение на „Огън и кръв“, все още не съм решил. Но това е твърде далече във времето”, допълва той.

По негови думи „Всеки път, когато седна да пиша, се притеснявам, че трябва да създам нещо велико, а това е голям товар. От друга страна, щом веднъж започна, се потапям в онзи свят. Но понякога е трудно да изпаднеш в това близко до транса състояние“.

Има ли смисъл да коментираме?

Мартин е един от най-обичаните автори, но и един от най-мразените, заради безумното бавене на поредицата. По принцип той е изключително продуктивен писател, но не и що се отнася до „Песен за огън и лед“. Той пише много други романи, разкази, статии, сценарии и участва във всякакви формати. В същото време обаче първата книга от поредицата – „Игра на тронове“ – излиза през 1996-та година. Първите 3 книги излиза за общо 4 години, последвани от 5 годишна пауза за разочароващата „Пир за врани“ и после още 6 за „Транц с дракони“. Шестата, предпоследна книга, „Ветрове на зимата“ скоро ще направи 8 години бавене, а не се знае кога реално ще излезе.

Макар Джордж Мартин да не иска да си признае – много фенове вече са на мнение, че той така и няма да довърши поредицата. Причините не са известни, но най-вероятно се дължат на липса на вдъхновение, творческо безсилие или дистанциране на автора от поредицата, защото вече не му е интересна. Според нас обаче Мартин се е оплел изключително много от безумно сложния сюжет с множество линии, където от първата книга насам буквално всяка дума и изречение има смисъл. Той е направил формулата на собствената си поредица толкова сложна и заплетена, че самият той вече се е оплел в нея и не знае как да е реши. Лошото обаче е, че той вече е на 70 години, а мозъкът му няма да става по-бистър от тук насетне.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.