Soundtrack.bg

Стан Лий е разработвал нов супергерой преди смъртта си

Тази година светът загуби Стан Лий, създателят на редица супергерои и човекът, който прави Marvel това, което са днес, на достолепната възраст от 95 години. Завещанието на Лий е титанично. Той буквално промени света и попкултурата със своето творчество. Множество експерти, известни личности и фенове го определят като една от най-значимите неполитически фигури на 20-ти век. За Стан може да се говори много, но никога няма да е достатъчно.

Оказва се обаче, че точно преди смъртта си той е разработвал нов супергерой, съобщава Independent. Според дъщерята на Стан Лий – JC Lee – той е разработвал герой наречен “Dirt Man”, което е интересна концепция, защото на български “dirt” означава мръсотия, кал, боклук, цинизъм, мръснишки, нечистотия и други със същият смисъл. Според нея героят така и не е бил довършен, но може би един ден ще види бял свят.

Дъртмен?

При разработването на този герой тя се обърнала с него към думите: „Аз му казах, татко, моля те – без дрънкане и стомана, без нищо от тези неща. Нека се върнем обратно на земята и да се изцапаме“, твърди Джоан Селия Лий в интервю пред TMZ. Според нея този герой е плод на дългогодишните ѝ опити и молби да накара баща си да създадат нов герой заедно.

Лий почина на 95-годишна възраст в Лос Анджелис на 12 ноември. Смъртта му предизвика изблик на почит от хора, чийто живот е бил докоснат от героите, които е създал, включително Спайдърмен, Хълк, Железният човек, Тор и X-Man. През 1961 г. той създава и „Фантастичната четворка“, предназначен да привлече по-възрастна аудитория в момент, в който комиксите са четени главно от деца.

В свое интервю дъщеря му обяви нова фондация, която стартира в памет на баща си, наречена „Фондация за детска грамотност Стан Лий“. Според нея творчеството на баща ѝ е имало много важно значение върху развитието на милиони деца, поощрявайки ги да четат и да бъдат грамотни, като освен това е възпитавало морал в тях.