Soundtrack.bg

Най-скъпата картина от жив художник в света

„Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)“ ще счупи рекорда за най-скъпа картина от жив художник на планетата.

Известно е, че картините на вече починали художници обикновено струват много. Сякаш смъртта на техния автор им придава допълнителна уникалност и стойност. Все пак, когато купуваш произведение на изкуството от мъртъв художник, ти си наясно, че той няма как да създаде повече от това, което вече е създал. Това дава известно чувство за ексклузивност.

Има обаче и живи художници, чиито картини струват много. Пример за такъв артист е британецът Дейвид Хокни. Предстои той да счупи рекорда за най-скъпа картина на жив художник в историята. Става дума за неговото произведение „Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)“, което най-вероятно ще бъде продадено за повече от 80 милиона долара по време на събитието Post-War and Contemporary Art Evening Sale на Christie’s.

Предишният личен рекорд на Дейвид Хокни в този аспект варира от 1990 година, когато неговата картина „Pacific Coast Highway and Santa Monica“ бе продадена за 28.5 милиона долара.

Christie’s не обявиха самоличността на човека, който е решил да се раздели с притежаваната от него „Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)“. Картината е нарисувана от Хокни през 1972 година, като е вероятно най-известното произведение на художника, базирано на концепцията му за рисуване на плувни басейни. Именно плувните басейни представляват едно необичайно вдъхновение за британеца, откакто той се мести да живее в Лос Анджелис през 60-те години на миналия век.

 

View this post on Instagram

 

David Hockney, the most valuable living Artist #davidhockney #davidhockneyinspired #christies #acrylicpainting #portrait

A post shared by Giuseppe Di Cillo (@giusepppe_di_cillo) on

„Винаги съм обичал плувните басейни и извиващите се линии, които те създават. Ако ги снимате, те „замръзват“, но ако ги рисувате, имате тези извиващи се линии“, посочва Дейвид Хокни в интервю за CNN през миналата година.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.