Soundtrack.bg

Космосът променя трайно мозъкът на космонавтите

Телата ни се променят трайно, за да работят в рамките на гравитацията. Това показват данните от ново изследване, проведено на действащи космонавти, съобщава National Geographic. Резултатите показват, че деформациите в мозъчната тъкан, причинени от безтегловност, могат да се задържат дори след като астронавтите са се върнали на Земята преди повече от 7 месеца.

Изследванията, публикувани тази седмица в New England Journal of Medicine, документират въздействието на космическото пътуване върху космонавтите, които са прекарали около 189 дни в Международната космическа станция. Те са водени от учени от университета в Антверпен. Екипът е направил изображения на 10 мозъка на космонавти от мъжки пол, използвайки магнитен резонанс преди и след всяка мисия. Те повторили сканирането седем месеца по-късно на седем от тези космически авантюристи.

Както показват предишните проучвания, космическият полет увеличава цереброспиналната течност на ногината. Това е чиста течност, която действа като възглавница за мозъка ни по време на движение или удари и помага да се поддържа правилното налягане. Мозъкът ни обаче е създаден, за да функционира на гравитация, а не на липсва на такава. Последното изследване обаче предполага, че увеличението на цереброспинална течност изглежда компресира сивата материя на мозъка – тъмна на цвятнервната тъкан, която съдържа нервни влакна и нервни клетки.

Оказало се, че след няколко месеца прекарани в Космоса – сивото вещество на космонавтите се свива значително. Седем месеца по-късно то се възстановява, но не напълно и сравнимо с предишните нива.  Освен това вследствие на продължителното въздействие на безтегловност се уеличава съдържанието на гръбначномозъчна течност във вентрикулите на главния мозък, както и в субарахноидалното пространство. Този приток съкращава обема на бялото вещество, като това се наблюдава дори месеци след връщането от МКС.

За момента е известно, че дългото пребиваване в Космоса влия много на зрението като го понижава. Не се знае обаче дали промените в мозъка по някакъв начин променят когнитивните способности на космонавтите и ако да – за колко време става това и възстановява ли се в последствие.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.