Soundtrack.bg

Човечеството вече е унищожило 60% от животните на Земята

Само за около 50-60 години – от 1970 година до днес – човечеството е унищожило почти 60% от дивите животни на планетата. Това включва всички бозайниците, рибите, влечугите и птиците, съобщава OffNews. Данните са публикувани в доклад на Световния фонд на дивата природа WWF, който е изготвен от 59 учени и публикуван днес. Според него – заплахата е толкова голяма, че това може да доведе до унищожаване на цялата човешка цивилзизация.

„Ако имаше 60% спад в населението на Земята, той би бил еквивалентен на изпразването на Северна Америка, Южна Америка, Европа, Китай и Океания. Това сме направили“, каза изпълнителния директор на WWF Майк Барет. Според него в момента човечеството върви като слепец към ръба на пропастта.

Учените предупреждават, че по този начин не само се губят чудесата, красотата и хармонията на природата. Унищожаването на животните означава унищожаване на баланса и цялата екосистема, което със сигурност ще доведе до един неизбежен край – разгром на човешката цивилизация.

„Опазването на природата не се прави само, за да осигурим бъдеще за тигрите, пандите, китовете и за цялото невероятно разнообразие от живот, което обичаме. Става дума за нещо повече. Не може да има добро, щастливо и проспериращо бъдеще за хората на планета с дестабилизиран климат, изчерпани водни ресурси, деградирала почва и празни гори“, казва генералният директор на WWF Марко Ламбертини.

Според данни на WWF природата ни осигурява ресурси, които се равняват на 125 трилиона долара годишно. Благодарение на нея имаме всичко – въздух, храна, вода, лекарства и енергия. Този огромен и благодатен ресурс обаче не е безкраен, а човечеството се държи така сякаш е. Заради прекомерното използване на ресурсите изчезва биологичното разнообразие в света и екосистемите просто не могат да се възстановят.

Според доклад, публикуван в списание Nature, от всички видове растения, влечуги, птици, бозайници и земноводни изчезващи от 1500 г. насам, 75% са били засегнати от свръхексплоатация, селскостопанска дейност или и от двете едновременно. 20% от Амазонските джунгли са изчезнали само за половин век.