Soundtrack.bg

Фарел Уилямс забрани на Тръмп да използва музиката му

Известният американски изпълнител Фарел Уилямс забрани на президента на САЩ да използва неговите песни. Забраната е част от стотиците стъпки, които известни американски общественици, политици, музиканти, писатели, актьори и други предприемат, за да изявят протест срещу поведението и политиките на Доналд Тръмп.

Конкретен повод за забраната идва след като Фарел научил, че екипът на Тръмп е използвал песента му Happy на събитие този уикенд. Това станало малко след трагичните събития в Питсбърг, където 11 души бяха убити в синагога. Тази постъпка изключително много ядосала Фарел. Песента му е много жизнерадостна и според него – въобще не подхожда да се слуша от официални власти на фона на такава трагедия.

Уилямс веднага предприел правни мерки, за да забрани на Тръмп и администрацията му да използва негови песни и изпратил официално писмо, с което предявил желанието си. „В деня на масовото убийство на 11 души от ръцете на разочарован „националист“ вие пуснахте Happy на тълпа от хора по време на политическо събитие в Индиана“, пише адвокатът Хауърд Кинг, който представя Фарел Уилямс, цитиран от USA Today. В писмото пише още „Нямаше нищо щастливо (заигравка с превода на името на песента, Happy означава радост/щастие) в трагедията, причинена на страната ни в събота, и не е било дадено разрешение за използването ѝ за тази цел“.

Адвокатът на Уилямс твърди, че като изключителен собственик на авторските права над творчеството Фарел не е давал разрешението си песента да бъде излъчвана или изпълнявана по такъв начин публично. Става въпрос за предизборно събитие, проведено в щата Индиана, което целяло да подкрепи кандидатурата на републиканеца Майк Бост.

Фарел няма да е първият изпълнител, който предприема такива мерки. По-рано писмо до администрацията на Тръмп беше изпратено от името на покойния Принс, като неговите наследници настояват да не се използва творчеството му на политически събития. Това лято същото направи и Стивън Тайлър от Аеросмит след като администрацията използва песента Livin on the Edge на политическо мероприятие.