Soundtrack.bg

Учени призовават за мега мисия на Марс, която да намери доказателства за живот

Американските ракетни инженери се опитват да накарат следващата мисия Марс да достигне максималните си възможни технологични постижения, съобщава The Guаrdian. Космическите учени казаха на НАСА, че искат агенцията да им гарантира, че техният нов робот, планиран за пускане през 2020 г., ще посети максимален брой дестинации на Червената планета, за да бъдат увеличени шансовете за разкриване на признаци на древен живот на Марс.

Новият робот ще събира скални отломки надявайки се, че те ще съдържат вкаменелости. Отломките ще бъдат оставени в специални съдове на повърхността на Марс, за да бъдат събрани няколко години по-късно и да се върнат на Земята в сложна серия от мисии, които ще целят не само да изпратят, но и да върнат друг робот от Марс, при това с много допълнителен товар. Проектът струва повече от 10 милиарда долара.

Може ли да бъде открит живот на Марс?

Заради тази инвестиция научната общност казва, че иска да има възможно най-голям шанс да открие признаци на древен марсиански живот. Оттук идва и призивът към това следващият изпратен на Червената планета робот да посети най-големия възможен брой места, където може да събира скали и утайки, надявайки се, че те са богати на вкаменелости. Въпреки това учените признават, че тази мисия ще тласне роувърът до самите граници на неговите възможности. Именно затова от НАСА планират да не го претоварват толкова.

В същото време обаче научната общност иска това да бъде мега мисия и когато роботът се върне на Земята – той „да е събрал проби, които да стигнат за векове изследвания“. Днес планетата няма почти никаква атмосфера, има много висока радиация – и почти никаква вода. Затова шансът да се намери живот там е малък. Преди това обаче условията на Марс са били много по-гостоприемни от сегашните и много учените предполагат, че тогава най-вероятно е имало и живот. Именно това трябва да установи бъдещия роувът, който ще събира и върне проби.

Неговият обход ще бъде направен предимно върху места, на които се предполага, че преди е текло вода. Именно там би имало най-голям шанс да бъдат запазени останки от отминал живот. Роувърът ще трябва да търси утайки и да ги складира в специални епруветки, които ще бъдат събрани по-късно.