Soundtrack.bg

Стивън Кинг продаде правата за филмирането на свой разказ за 1 долар

Както сме споменавали преди – цялото творчество на Стивън Кинг ще бъде филмирано, а дори след като то привърши – ще дойде време да се правят римейкове. Ние обаче не се се оплакваме. Кинг е уникален писател, чиито книги са изключително кинематографски. Не случайно много от екранизациите му стават изключително печеливши и добре оценявани. Затова и правата над неговите произведения са изключително ценни и скъпи – една от основната причина той да е мулти милионер. Обикновено те се продават за много милиони. Със сигурност обаче не е и за 1 долар.

За точно толкова обаче се оказва, че Стивън Кинг лично е продал правата за филмиране на един от своите разкази – „Stationary bike“ (Велотренажор). Разбира се, това той не е направил случайно, а за кауза. Кинг, освен като брилянтен фентъзи, фантастичен и хорър писател, е известен и с обществената си и социална активност, подкрепяйки много благотворителни каузи. Именно това е сегашният случай.

По собствено желание Стивън Кинг е продал а 1 долара и чисто формално на студенти, бъдещи кинорежисьори, във филмовата академия в Уелс. Благодарение на това те ще могат безплатно да филмират разказа и да използват титаничното име Стивън Кинг, което само по себе си е огромен бранд и почти сигурен признак за успех.

Благородният Кинг

В разказът, който Кинг продава на студентите, става въпрос за мъж, на когото се налага да използва велотренажор, за да свали килограми поради висок холестерол. Той влиза във форма и отслабва, но през главата му започват да минават странни мисли, че непрекъснато е преследван.

Правата за разказа са поискани от двама тийнейджъри – 16-годишния Алфи Евънс и 14-годишната Керис Клиф. Те са се обърнали към знаменития автор с молба да им позволи да филмират разказа му. За тяхна изненада – те получил отговор от него само след няколко дни. Той им казал, че ще им продаде правата за 1 долар, но само ако те не получават печалба от филма, а когато той стане готов – да изпратят копие на Кинг.

Освен този благороден жест – Кинг и преди е помагал на студенти. Той има програма, която позволява на студенти в различни университети да филмират и използват негови произведения, но без търговска цел.