Soundtrack.bg

„Вояджър 2“ достигна пределите на Слънчевата система

Космическият апарат „Вояджър 2“ вече се е доближил до границите на Слънчевата система, съобщиха учени от НАСА. Специалистите са разбрали това след като са анализирали данни, събрани от инструмента CRS (Cosmic Ray Subsystem) на космическия апарат.

Апаратът е регистрирал увеличаване с 5% на енергията на достигащите до „Вояджър 2″ космически лъчи. Подобни данни изпрати и Вояджър 1 през 2012 г. – 3 месеца преди да се окаже в междузвездното пространство.

Сега апаратът „Вояджър 2“ се намира на 17,7 млрд. километра от Земята, което е 118 пъти по-голямо разстояние, отколкото между планетата ни и Слънцето. Все пак учените отбелязват, че увеличаването на космическите лъчи би могло да означава и сигнал за 11-годишния цикъл на слънчевата активност, макар по техни изчисления именно в този момент апаратът трябва да е на границата на Слънчевата система.

Напред към звездите

„Воджър 1“ и „Вояджър 2“ са сходни, като вторият апарат стартира през август 1977 година – 16 денонощия преди „Вояджър 1“. Те дават научни данни на астрономите, като освен това носят послания на човечеството до възможен разум във Вселената. Именно „Вояджър 2“ стана първият апарат, който премина покрай четирите планети гиганти в Слънчевата система и благодарение на него бяха открити 3 нови луни на Юпитер, 4 на Сатурн, 11 на Уран и 6 на Нептун. Преди него никой човешки апарат не беше достигал Уран и Нептун.

„Вояджър 1“ и „Вояджър 2“ трябва да могат да поддържат връзка и изпращат данни до Земята до 2027 година, като след това те ще бъдат безвъзвратно изгубени за нас, но ще продължат да се носят в пространството.

Първият апарат „Вояджър 1“ пътува по друга траектория и затова напусна пределите на Слънчевата система по-рано, макар да беше пуснат малко по-късно. Именно в него с намира златната плоча, чиято цел е запазване за поколенията на част от земното наследство. Тя служи и като съобщение до извънземни цивилизации. Съдържанието на плочата е подбрано от комитет с председател световно известния учен Карл Сейгън. В златния диск е включен и песента „Излел е Делю хайдутин“ на Валя Балканска.

Антон Далчев