Soundtrack.bg

Рибата вече е изчезващ вид

Природнозащитната организация WWF направи предупреждение към човечеството – рибата вече е изчезващ вид, съобщава „Дневник“. Това се дължи на прекомерния и неконтролиран улов в световен мащаб, който буквално обезлюдява огромни територии от световния океан. Въпреки че рибата в океаните и моретата е в огромни количества – те не са безкрайни. В момента човешкия улов е по-голям, отколкото е необходимо на повечето видове, за да се възпроизвеждат и запазят популациите си.

Според WWF в момента 33% от рибните запаси на света са подложени на свръхулов, а 60% вече са експлоатирани до краен предел. Това ще доведе до унищожаване на много видове. Ако тенденцията се повиши скоро рибните и морски дарове ще поскъпнат драстично, а в един момент – може и напълно да изчезнат. В същото време обаче над 3 млрд. души, най-вече в развиващите се страни, разчитат именно на морската храна като основен източник на протеин. Освен това за над 800 милиона души рибната индустрия е основен метод за препитание.

Край на рибата?

Проблемът обаче не е само свръхуловът. Промяната на климата застрашава океанът дори повече, но това отново е причинено от човешки действия. Според WWF в бъдещ момент, при запазване на негативните тенденции, е възможно Южното полукълбо на Земята да остане без риба.

В момента рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в световен мащаб. Поради покачването на населението и търсенето обаче – само за 40 години световните запаси от морски животни са намалели почти наполовина, като някои видове са на ръба на изчезването, а други вече не биха могли да се възстановят. Най-големият пазар на риба и морски дарове обаче е Европейският съюз, като повече от половината идва внос от развиващите се страни.

За съжаление според мнозина експерти човечеството вече е поело такъв курс, че е невъзможно процесите, които изчерпват световния запас от риба, да спрат. Това е индустрия за трилиони долари и именно заради това единственото тоталното изчезване на риба в океаните ще доведе до край на свръхулова.