Soundtrack.bg

Възможно е да има живот на Марс, установи проучване

Извънземен живот би могъл да процъфти под повърхността на Марс, според едно ново голямо проучване, съобщава вестник The Independent.

Червената планета някога е имала правилните условия, за да позволи на микробите да живеят там, твърдят изследователите. Тези микроорганизми биха могли да оцелеят в продължение на стотици милиони години на древната планета.

„Установихме, въз основа на физически и химически изчисления, че древната подземна част на Марс вероятно е разполагала с достатъчно разтворен водород, за да задвижва глобална подземна биосфера“, казва Джеси Тарнас от университета Браун и водещ автор на изследването, публикувано в Earth and Planetary Science Letters. „Условията в тази обитаема зона биха били подобни на местата на Земята, където съществува подземен живот“, твърди той.

На Земята организми, известни като подземни литотрофни организми могат да живеят в подобни условия. Те не могат да получат енергия от слънчевата светлина, така че вместо това отделят електроните от молекулите в обкръжаващата ги среда. Преди около четири милиарда години Марс е имала същите условия, които поддържат днес огромен брой микроби на Земята.

Живот на Марс?

Изследователите са наясно, че откритията не означават окончателно, че извънземният живот съществува на Марс. Но това са важни доказателства, че ако животът е започнал по някакъв начин там, той все пак би могъл да се поддържа.

Чрез проучване на редица различни данни за Червената планета учените откриха, че вероятно има обитаема зона, която се простира на километри дълбочина по цялата планета. Тя може да е съществувала в продължение на стотици милиони години.

Учените сега се надяват резултатите да бъдат използвани за бъдещите пътувания до Марс, които ще се опитат да намерят доказателства за извънземен живот. Напоследък новините около Марс са все по-значими и големи от всякога. Наскоро беше установено, че на планетата със сигурност има вода, което е още едно доказателство, че животът там е възможен. Тя най-вероятно ще се превърне в първата колонизирана от човечеството планета… ако стигнем до там.