Soundtrack.bg

Откриха първата екзолуна в наблюдаемата вселена

Астрономи направиха историческо откритие – намериха се доказателства за първата екзолуна в наблюдаемия космос, съобщават световните медии. За подобни обекти се предполагаше отдавна, но никога досега не бяха намирани доказателства за съществуването им. Екзолуните са естествени спътници на планетите. Досега не беше доказано, че те съществуват извън пределите на Слънчевата система. От НАСА обаче обявиха, че тази мистерия вече е разгадана.

Това станало, благодарение на обработване на данни, събрани от телескопите „Хъбъл“ и „Кеплер“. Те засекли обект, който орбитира около планета тип газов гигант, която от своя страна орбитира около звезда, наречена „Кеплер-1625b“. И макар почти със сигурност да става въпрос именно за луна – изследователите твърдят, че трябва да направят още проучвания, за да кажат със сигурност дали това е екзолуна – естествен спътник на планетата.

Екзолуни е терминът, който се използва за луни, намиращи се извън Слънчевата система. Макар на астрономите да беше ясно, че няма как само в нашата система да има спътници – те не можеха да открият доказателства за наличието на такива досега. Проблемът е, че дори големите екзопланети биха могли да бъдат забелязани само ако преминават пред своята звезда и така намалят нейната светлина, за да имат шанс астрономите да видят планетата. При луните пък възможността за наблюдение е още по нищожна, заради малката им големина. Техният сигнал е много по-слаб и досега невъзможен да се наблюдава от астрономите от Земята.

Кеплер-1625b

Учените са анализирали данните от 284 открити от „Кеплер“ планети. По този начин те са забелязали възможен естествен спътник на екзопланетата Кеплер-1625b. Веднага след това астрономите са започнали постоянно наблюдение на планетата с „Хъбъл“, което продължило 40 часа. За това време планетата е обиколила два пъти своята звезда. Благодарение на това те установили, че пред планетата има друг, по-малък обект, който смущава светлинните сигнали. Обектът преминава пред звездата точно три часа и половина след планетата.

„Естествен спътник е най-простото и най-естествено обяснение за това откритие. Определено беше шокиращ момент да видя светлинната крива, която показа „Хъбъл“, казва Дейвид Кипинг, един от астрономите, направили откритието.

Според данните откритото тяло е сравнително голямо. По изчисления то е с размерите на Нептун, която е четвъртата по големина планета в Слънчевата система – няколко пъти по-голям от Земята. Толкова големи луни в Слънчевата система няма. Въпреки това луната е само 1.5% от масата на планетата, около която орбитира. Ако това се окаже вярно – това ще означава, че планетата е наистина огромна – няколко пъти по-голяма от Юпитер.

Антон Далчев