Soundtrack.bg

Дадоха 500 000 долара… за шапката на Индиана Джоунс

Оригиналната шапка на Индиана Джоунс, изигран от Харисън Форд, беше продадена за колосалната сума от 500 000 долара. Това се случи на специален аукцион, проведен в Лондон, на който беше разпродаван оригинален реквизит от някои от най-успешните, популярни и легендарни филми и поредици от последните 40 години.

Освен шапката бяха продавани и артефакти от култови кино заглавия като „Междузвездни войни“, „Батман“, „Хари Потър“, „Джеймс Бонд“, „Кръстникът“ и много други. На аукциона присъстваха много заможни киномани, които въобще не се притесняваха за огромните суми, които плащат за артефакти от любимите си филми.

На аукциона бяха продадени повече от 600 предмета, като наддаването за тях беше наистина голямо. Продажбата на най-скъпия артефакт – шапката на Индиана Джоунс идва на фона на скорошно проучване, според което най-любимата трилогия на всички време на американците е именно Инди. Филмът има иконичен статус и до днес продължава да има милиони стари и нови фенове.

Един от малкото предмети, които не бяха подадени, беше за оригиналното яке на Хан Соло (отново изигран от Харисън Форд) от „Междузвездни войни“. Неговата първоначална цена беше половин милион английски лири, но никой не пожела да даде такава сума. И именно това показва колко, може би, по-обичан е Индиана Джоунс от също легендарния персонаж Хан Соло. Разбира се, якото няма да остане дълго време непродадено, тъй като организаторите вече са получили многобройни запитвания за него.

Продадената шапка е на точна стойност 522 255 долара, като освен всичко тя е още по-ценна, защото е подписана от Харисън Форд. Други интересни продадени предмети са камшика на Инди от „Индиана Джоунс и храмът на обречените” за 59 710 долара. Дрехите (отново на Харисън Форд!!!) от “Блейд Рънър” за 22 560 долара и бейзболната шапка, носена от Том Ханкс във “Форест Гъмп”, продадена за 13 200 долар