Soundtrack.bg

Коя е най-любимата филмова трилогия на всички времена на САЩ?

Някои от най-добрите филми на всички времена са трилогии. Има ли смисъл да изброяваме? „Междузвездни войни“, „Кръстникът“, „Властелинът на пръстените“, „Джурасик Парк“, „Индиана Джоунс“ и редица други. Разбира се, много от тях вече имат продължения (живеем в ерата на римейковете, продълженията и спин-офите), но са били оригинално замислени като трилогии. Кои обаче са най-любимите на хората?

Ново проучване проведено от Vudu Movies and TV, поиска от 2000 американци да разкрият коя е любимата им трилогия и резултатите са изненадващи, разказва The Independent. Победителят беше разкрит в лицето на оригиналната трилогия на „Индиана Джоунс“, следвана от филмите на Джурасик парк и трилогия „Кръстникът“ на трето място.

Също така високо в списъка на победителите се нареждат „Завръщане в бъдещето“ и „Властелинът на пръстените“. И доказвайки, че оригиналът понякога е непобедим, оригиналната трилогия „Междузвездни войни“ (Епизоди IV, V, VI) получи двоен брой гласове в сравнение със следващата трилогия на „Междузвездни войни“ (I, II, III).

Що се отнася до най-добрите самостоятелни филми в трилогията, любителите на киното в САЩ са откроили като най-добър (доста странно!) първият филм за Джурасик Парк, който спечели първото място с 38% от гласовете. На второ място първият „Завръщане в бъдещето“, който получи 37%, а трети е първият филм Кръстникът – 34%.

Най-лошите самостоятелни филми от трилогия също са били оценени от зрителите. „Престижното“ първо място печели „Мъже в черно 3“ с 20% от гласовете. Пришълецът 3 и Завръщането в бъдещето 3 също са включени в списъка с най-лошите самостоятелни филми, част от иначе обичани трилогии.

Интересното е, че въпреки възможността за разочарование, проучването разкрива, че повечето хора, 67%, се чувстват развълнувани, когато чуят, че филм, който наистина харесват ще има продължение и едва 15% от тях се притесняват, че той няма да е по-добър от предишния.

Когато пък става дума за предпочитания за филмови злодеи в поредица – Ханибъл Лектър от „Мълчанието на агнетата“ е ясен победител, докато Джеймс Бонд е любимият герой.