Soundtrack.bg

Първите частни туристи около Луната ще са японски милиардер и художници

Както вчера писахме – SpaceX планират да направят исторически първи частен полет около Луната. Амбициозната задача ще стане, благодарение на новата им бъдещa свръх мощна ракета BFR. Днес обаче стана ясно и точно кои ще са пътниците, имащи късмета да летят около Луната за пръв път от 50 години. Това се разясни на пресконференция на SpaceX, водена от Илон Мъск.

Първият клиент на програмата ще е известният японски мултимилиардер Юсаку Маезава, основател на модната марка Zozo. Пътешествието е планирано за след 5 години – някога през 2023 година. Освен себе си Юсаку е платил и за още „6 до 8 души“. Сумата е неизвестна, но най-вероятно говорим за десетки, а може би и много повече, милиони долари.

Художници в Космоса!

Най-интересното в случая обаче е, че полетът явно наистина ще бъде паметно за човечеството събитие, което, както Илон Мъск желае, ще отбележи прогреса на цивилизацията. Милиардерът Маезава е решил да вземе със себе си от 6 до 8 хора на изкуството, които ще подбере в следващите години. Това ще са известни художници, скулптори, режисьори или архитекти, чиято цел ще е да се вдъхновят от полета и да го обезсмъртят. Неговото желание е полета да вдъхнови „произведение на изкуството, което да вдъхнови всички нас“.

За полета ще бъде използвана 20 метра ракета Big Falcon Rocket или BFR, която се очаква да направи първите опити в орбита след около 3 години, а експериментирането с нея започва догодина. Целта е именно това да е ракетата, с която да се изпратят първите хора на Марс.

Ракетата все още е в процес на изграждане и Мъск подчерта, че преди да бъдат изпратени хора – тя трябва да бъде абсолютно сигурна. Полетът, засега планиран за 2023-та, ще продължи около 4-5 дни и трябва да обиколи Луната. Самият клиент – едва 42-годишния Юсаку, вече мултимилиардер, е известен като изключително страстен любител на изкуството.

Не става ясно колко е платил за честта Маезава, но Мъск каза, че е „значителна сума“. Той оповести, че построяването на Big Falcon Rocket пък ще струва около общо 5 милиарда долара.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.