Soundtrack.bg

Изкуствен интелект откри мистериозни сигнали от чужда галактика

Нова технология с изкуствен интелект е успяла да открие десетки мистериозни сигнали, идващи от дълбокия Космос, съобщава Independent.

Новият AI забеляза 72 преди това неоткрити бързи радиоразпръсквания, излъчващи се от далечни галактики, според „Breakthrough Listen“, програма, която търси доказателство за извънземен живот сред Вселената. Бързите радиоразпръсквания отдавна се смятат за едни от мистериозните явления във Вселената. Те са интензивни взривове на радио емисии, които могат да бъдат доловени на Земята и след това внезапно е изключват.

Учените не знаят какво ги причинява или как биха могли да се случат. И всъщност откриването им е невероятно трудно: само ограничен брой от тях някога са забелязани. С новата технология обаче астрономите вече са открили 72 такива взрива, идващи от едно и също място. Това е станало благодарение на помощта на изкуствен интелект, който е сканирал вече събрани данни. Вътре той е открил такива взривове, които са били убегнали досега.

Радиосигналите са единствените, които идват от един източник повече от веднъж. Това го прави особено интересен източник за учените, които могат да наблюдават мястото с надеждата да научат повече за тях. Най-вероятно сигналите идват от чужда галактика, разположена на три милиарда светлинни години от Земята. Но все още не е ясно какво ги причинява: предложенията включват всичко, от силно магнетизирани неутронни звезди до послания, създадени от извънземни технологии.

Изкуственият интелект, който открил сигналите, е преминал през 400 терабайта от предварително събрани данни, за да ги намери. Той е бил специално обучен да търси именно такива сигнали и след това да опита да ги разпознае в масива от данни и да ги преглежда по-бързо, отколкото е способен човек. Новите резултати са публикувани в доклад на Zhang et al, който е приет за публикуване в Astrophysical Journal. Предварително отпечатаната версия на хартията е вече достъпна онлайн.

Дали обаче това означава, че сме открили извънземен сигнал? Има вероятност, но е невъзможно да се докаже. Поне засега.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.