Soundtrack.bg

Откриха лед на Луната

За първи път е открита замръзнала вода, която се крие в сенчести кратери на повърхността на Луната, съобщава Independent.

Учените от NASA са открили лед в Южния и Северния полюс на Луната, които според тях могат един ден да осигурят на посетителите на спътника ни източник на вода, който да позволи по-дълъг престой на там. В кратерите на Южния и Северния полюс температурите са между 0°C и -156°C, като Южният полюс е по-студен, заради което там има повече лед. Причините са много ниските температури са, че до тези места никога не достига слънчева светлина.

Откритието е направено с помощта на данни от инструмента на НАСА, картографиращ Луната, който е бил на борда на индийския космически кораб Chandrayaan-1 през 2008 г.

Предишни изследвания разкриха възможни признаци за лед в Южния полюс на Луната, но учените смятаха, че тези измервания биха могли да са резултат от необичайно отразяващи се соли, затова все още нищо не беше потвърдено.

Лед на Луната

„Намерихме преки и окончателни доказателства за воден лед в лунните полярни райони“, пишат изследователите в новия си доклад, публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. „Изобилието и разпространението на лед на Луната са различни от тези на други безатмосферни тела във вътрешната Слънчева система като Меркурий и Церера, които могат да бъдат свързани с уникалния процес на образуване и еволюция на нашата Луна“, твърдят изследователите.

Изследователският екип, ръководен от д-р Шуай Ли от Института по геофизика и планетарни науки в Хаваи използва сложни методи за близко нфрачервено светлоотражение, за да направят своето откритие. Това им позволява да измерват разсейването на светлината през различни материали и да потвърдят наличието на лед по начин, който никога досега не е бил възможен.

Ако има достатъчно лед на повърхността на Луната учените предложиха, че бъдещите експедиции ще могат да съберат този ценен ресурс и вероятно да останат там за дълги периоди. Тази вода вероятно ще е по-лесно достъпна, отколкото вече откритата такава, намираща се дълбоко в спътника ни.

Антон Далчев

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ПРОМОЦИИ ПРОЛЕТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.