Soundtrack.bg

Предстоят големи промени на наградите „Оскар“

Големи промени предстоят на наградите „Оскар“, съобщават световните специализирани медии. Академията за филмово изкуство на САЩ е решила да приеме „революция“, като стъпките, които теоретично ще приеме, вече са доста оспорвани и създадоха много разногласия, както сред зрителите и журналистите, така и сред самите критици, участващи в Академията.

За сега е потвърдено, че от 2020-та година събитието ще се премести във втората неделя на месец февруари. Това със сигурност ще доведе и до разместване на много други награди като „Златен глобус“ и „Грами“, които макар и влиятелни трябва да се съобразят с най-големите, уважавани и важни награди в света на киното „Оскар“. Заради това решение ще бъде съкратена процедурата на гласуване, како и периода на определяне на номинациите.

Другата голяма очаквана промяна е шоуто да се съкрати значително и да стане 3 часа. Това ще се направи с цел по-голяма гледаемост, увеличение на рейтинга и рекламните паузи. Според критиците на идеята обаче това ще направи церемонията много претупана, а може да се наложи и някои награждавания да останат извън кадър или да се правят предварително, което ще е голяма проява на неуважение за номинираните и печелившите в не толкова интересните за аудиторията категории.

Най-голямата (и оспорвана) промяна обаче е да бъде създадена нова категория „Най-добър популярен филм“. Става въпрос за големите блокбъстъри, супергеройски филми и т.н., които са най-големите и печеливши заглавия. Те традиционно нямат място на наградите „Оскар“, освен на техническите категории. Според критиците (голяма част от хората) на тази идея това ще „олекне“ тежестта на наградите „Оскар“ и ще ги направи от награди, които оценяват истинско висококачествено кино и високо творчество, масови и популярни филми с една единствена цел – привличане на по-масова аудитория. Има вероятност тези номинации да изместят вниманието от най-важната досегашна – „Най-добър филм“.

В момента в Академията текат спорове и дискусии за промените за „Най-добър популярен филм“ и съкращаването на церемонията, като от по-следващата (през 2020 г.)  церемония трябва да се разбере кои и какви ще са промените.