Soundtrack.bg

Заради Spotify музикалното пиратство е спаднало драстично

Музикалното пиратство е паднало почти двойно през последните пет години, разкрива ново проучване, проведено във Великобритания, съобщава Independent.

Публикувано от YouGov, докладът с проучването показва, че 10% от британците незаконно са теглили музика през 2018 година, в сравнение с 18%, които заявиха, че са пиратствали през 2013 г. От онези, които признават, че нарушават закона, 22% казват, че очакват да спрат в следващите пет години.

„Spotify има всичко от нови албуми до стари песни, запълва вакуума, вече няма нужда да се използват непроверени източници“, казва един от интервюираните.

Проучването установи, че 51% от изследваните хора са разочаровани, когато музикантите пускат музика само на една стрийминг платформа – един пример за това е албума „Всичко е любов“ на Beyoncé и Jay Z, който е издаде ексклузивно за стрийминг платформата на Jay Z Tidal.

Изследването също така откри, че 35% от хората смятат, че придобиването на музика незаконно става все по-трудно и че 44% ще пиратстват музика сани ако не е достъпна никъде другаде.

Директорът на YouGov Джъстин Маршал казва: „Докато незаконните файлове за теглене все още представляват сериозно предизвикателство за музикалната индустрия, изглежда има светлина в края на тунела. Нашето изследване разкрива промяна в поведението, а онези, които преди това са слушали музика чрез незаконни средства, сега са привлечени от ниските разходи и лесните за употреба стрийминг платформи“.

Според изследващите това се дължи на стрийминг платформите като Spotify, Tidal, iTunes, YouTube и т.н., но най-вече на Spotify, защото тя е най-популярна. В последните години стрийминг платформите придобиват изключителна слава и буквално променят както начина на слушане на музика от страна на потребителите, така и целият бизнес модел на музикалния бранш. Цените за абонаменти са доста ниски, а срещу тях потребителите получават огромно, почти безкрайно, разнообразие от музика, както и изключително интуитивен и лесен за ползване интерфейс. Това на практика обезсмисля пиратстването, което изисква много по-голям ангажимент от страна на потребителите.

Антон Далчев