Soundtrack.bg

Скоро светът може да остане без риба, заради свръхулова

Една трета от световните океани и морета са предмет на прекомерен улов, който може да доведе до глобална и екологична криза, съобщава нов доклад на ООН. Заради неконтролируемия улов в необятните океани остава все по-малко количество риба. Все повече от най-търсените за храна видове, включително много видове риба и китове, са заплашени от пълно унищожение. Това се дължи на липсата на мерки, прекомерно голямата индустрия и бракониерство. Ежегодно от океаните се вадят стотици хиляди тонове жива риба, като това води до невъзможност на видовете да запазят популациите си.

Особено застрашени са развиващите се страни, където милиарди хора разчитат за прехраната си и източник на белтъчини предимно от морски ресурси. От ООН призовават за значително по-голям натиск от страна на страните по света, за да не се стигне до глобална криза. Очаква се в близко бъдеще на Африка да се наложи да внася риба.

В световен мащаб процентът на риболова на неустойчиви равнища се е увеличил до 33,1 на сто през 2015 г. от 31,4 през 2013 г. и 10 през 1974 г. Това се дължи на две основни причини. Първо –  в последните десетилетия хората на Земята са нараснали твърде много. И второ – тези хора изпитват по-голяма нужда от консумация на риба и морски дарове, откогато и да е било. Консумацията на риба е достигнала до своят исторически връх. Средностатистически хората на планетата консумират по 20.2 килограма риба на година, докато през 1961 година е било едва 9 килограма на година. Това се дължи и на популярността на рибните продукти след масовото население в последните години, тъй като те са източник на много минерали, полезни съставки и са важна част от здравословната и балансирана диета.

Кризата с рибата удря здраво и ЕС, където се намират някои от най-големите консуматори в света. В топ 5 по глава на население за потребление на риба в ЕС са Португалия (55.3 kg), Испания (46.2 kg), Литва (44.7 kg), Франция (34.4 kg) и Швеция (33.2 kg). Особено критично е положението в Средиземно море, славещо се като едно от най-богатите на биоразнообразие и количества морета в света. Положението там обаче вече въобще не е така, след като 88% от Средиземно море е подложено на свръхулов. Заради това рибата там е намаляла в пъти, като все повече рибари фалират и се отказват от занаята, тъй като просто не успяват да извадят достатъчно количество.

Ситуацията в моретата е допълнително усложнена, заради глобалното затопляне и замърсяването. От ООН и различни природозащитни организации призовават за спешни мерки, тъй като възможността за тотален катаклизъм в океаните е все по-вероятна.