Soundtrack.bg

Почина басиста на The Black Keys Ричард Суифт

С прискърбие съобщаваме, че на 3 юли е починал басиста на The Black Keys Ричард Суифт, само на 41 години, предава Independent. Дълги години той е член на бандата The Shins, като се присъединява към The Black Keys за турнето им през 2014-15 година. Ричард е смятан за един от най-добрите музиканти, басисти и текстописци в съвременния инди рок.

Смъртта му е потвърдена в публикация във Facebook, който гласи: „И всички ангели пеят Que Sera Sera – Ричард Охоа Суифт 16 март 1977 г. – 3 юли 2018 г”. Суифт беше приет в болница миналия месец,  заради неизвестна за медиите и животозастрашаваща болест.

След смъртта му заваляха съобщения от известни личности и негови колеги, включително Това включваше Дан Аюърбак, колегата на Суифт от The Black Keys, който публикува снимка на с него в Instagram и написа: „Днес светът загуби един от най-талантливите музиканти, които познавам. Сега той е с мама и сестра ми. Ще ми липсваш, мой приятелю“.

Нейтън Фолоуил от Kings of Leon пък написа: „Ричърд Суифт беше музикална души на Джеси Бейлин (съпругата на Фолоуил – известна американска певица) и не може някой да бъде по-добра душа“.

Ричард Суифт е роден в Калифорния и е самостоятелен музикант и продуцент, който развива убедителна кариера в множество проекти, бидейки барабанист, басист, вокалист, текстописец. Макар и не толкова популярен за масовата аудитория, той се ползва с огромно уважение и любов на големите фенове на инди рок музиката. Най-известното му самостоятелно парче е “Lady Luck”:

Макар да е бил често в сянка, той се смята за муза, вдъхновение и подкрепа за много музиканти, ползвайки се с огромен респект сред средите. Съвсем малка част от бандите и музикантите, на които е бил продуцент или е оказал пряко влияние са The Shins, Damien Jurado, David Bazan, Foxygen, Jessie Baylin, Nathaniel Rateliff, The Mynabirds, Wake Owl, Laetitia Sadier of Stereolab, Gardens & Villa, Cayucas и Guster. Самият той е най-популярен с участията си в The Shins, The Arcs и, разбира се, The Black Keys

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.