Soundtrack.bg

Какво значение за виното има почвата?

Напоследък все повече експерти твърдят, че почвата, на която е гледано гроздето, има повече значение за вкуса на виното, отколкото неговия географски произход. Дали обаче това е така или е просто мит? На този въпрос се опитва да отговори редакторски материал на BBC Feature.

„Почвата, а не гроздето, е най-новото, което трябва да знаете при избора на вино“, обяви наскоро Блумбърг. Междувременно известния писател на тема вино Алис Файринг е публикувала книга, която помага на ценителите да избират своето питие, като „гледат на източника: земята, в която гроздето расте“. Тази нова мания е толкова популярна, че днес вече има ресторанти, които предлагат в менюто с вината си не страната на произход, а геологически данни за винарните, в които те са отглеждани.

Идеята, че земята на лозята е важна за виното произхожда още през Средновековието, когато, според легендата, бургунските монаси експериментирали с почвите, за да намерят онази, която дава най-доброто вино. В края на краищата лозята очевидно поемат вода и минерали от почвата и това би трябвало да оказва влияние. Но дали е така?

Всъщност, няма категорични доказателства за това, твърди Алекс Малтман, експерт на тема вино, в материала си за BBC Feature. Гроздето, казва той, се влияят много повече от слънцето, въздуха и водата, отколкото от самата почва. Лозите използват слънчева светлина, за да извлекат въглеродния диоксид от въздуха и да го комбинират с вода от земята, за да направят всички различни въглехидратни съединения, които произвеждат гроздето. Ароматните прекурсори се развиват в узряващото грозде и ферментацията ги превръща в стотиците ароматни съединения, които определят вкуса на виното, твърди Алекс.

Според него влиянието за почвата върху вкуса на виното се още има много тънка научна обосновка. Разбира се, това въобще не означава, че почвата няма значение – тя трябва да е плодородна и подходяща за отглеждане на грозде. Всеки знае, че грозде се отглежда най-добре в морски, отколкото в планински климат, например.

Хората харесват идеята за пряката връзка между виното в чашата и определена винарна, особено ако е облечена с изящни термини. Звучи романтично, прави журналистика разбираема – и е добре за маркетинга, твърде автора. Все още обаче няма достатъчно валидни доказателства, че земята, на която се отглежда гроздето, има чак толкова голяма значение за качеството на виното.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.