Soundtrack.bg

Откриха причината, която ще доведе до масово измиране на пчелите

Учени откриха на какво може да се дължи основната причина за почти тоталното унищожение на пчелите, съобщава Functional Ecology. Както може би се досещате – изненада – това е глобалното затопляне.

Според изследователите ако средните температури на въздуха се вдигнат след няколко десетилетия с толкова, колкото в момента се предвижда, пчелите ще се окажат „на ръба на изчезването“. По-високите температури ще изведат пчелите от пределите на физическите им възможности и те ще изчезнат тотално от по-топлите райони. Екстремните температури ще доведат до цялостно прегряване на кошерите и в последствие – спиране на тяхното функциониране.

В последните години учените алармират за масово намаляване на пчелите във всички континенти по Земята. Само за 10 години световните популации на диви пчели са намалели с около 25-30%, а домашните кошери в САЩ са намалели наполовина само през 2015 година. Сред основните причини за измирането на пчелите и сега е глобалното затопляне, както и разпространилите се паразитни червеи, деформиращи крилете на насекомите. Не на последно място е и силната употреба на пестициди, както и феномена „синдром на колапса“, при който пчелите работнички внезапно напускат кошера и за който все още няма обяснение.

След редица експерименти обаче – учените установиха, че глобалното затопляне и в момента има по-голяма роля, отколкото се предполагаше, а в бъдеще може да е тотално гибелно за пчелите. Заради затоплянето на температурите пчелите не могат да изпаднат бързо и напълно в хибернация през зимата. Заради това те горят повече мазнини, отколкото преди и в последствие се събуждат слаби и немощни през пролетта, което води и до смъртта на много от тях. Този феномен се вижда най-ясно в домашните кошери.

 Очаква се, ако тенденциите за повишаване на температурите се запазят – в един момент да стане почти невъзможно да се отглеждат пчели. Поне не и както до момента. Учените вече разработват технологии, които потенциално биха могли да се справят с този проблем, но не е ясно дали усилията им ще имат успех. Както обикновено те алармират, че най-ефикасно би било да се спре повишаването на земната температура заради човешката дейност.