Soundtrack.bg

След 30-тата ни година спира развитието на музикалния ни вкус

Едно ново проучване откри, че по-„възрастните“ хора са „зациклили“ на една и съща музика и не желаят да слушат нещо различно, разказва “Наука OffNews”. Проучването, проведено на 1000 души във Великобритания, разкрива, че хората изживяват „музикална парализа“, когато са на възраст около 30 години. Това означава, че голяма част от меломаните след тази възраст просто престават да слушат нови изпълнители и жанрове и се придържат предимно към познатата досега музика.

Друго проучване пък, анализиращо данни от Spotify и Echo Nest, твърди, че след 33-годишна възраст е много вероятно да спрем тотално да търсим нова музика и да слушаме почти изцяло това, което харесваме досега. Най-отворени към търсенето на нови музикални преживявания са хората в тийнейджърска възраст, когато се и оформя музикалния вкус. Пикът настава през 20-те ни години, когато вече имаме опит и силно изразени предпочитания. След това обаче развитието ни в тази насока спира.

Стар за нова музика?

Макар различни проучвания да са единни в гореспоменатите факти – никой не знае защо точно се случва това „зацикляне“. Според едно проучване на Memory & Cognition причината за това най-вероятно е музикалната носталгия. Музиката има много силен ефект върху мозъка и паметта ни. Именно заради това има вероятност старите парчета да ни водят към най-хубавите и носталгични години – тези в гимназията и университета.

Доказано е, че слушането на любими музикални парчета води до увеличаване на допамин и други хормони на щастието, които ни карат да се чувстваме добре. Може би това е друга причина, заради която по-възрастните хора вече предпочитат да се „вдигнат“ с добре познати и любими песни, вместо да експериментират с нещо ново. Голяма вероятност има най-любимите ни песни пък да бъдат „родени“ в тийнейджърските години, заради хормоналните и емоционални промени в нас самите на тази възраст.

Разбира се, проучванията не са категорични не важат за всички. Има много хора, които продължават да слушат нова музика до края на живота си. За съжаление обаче – малко е вероятно, дори целенасочено да слушаме нови парчета, те да ни харесват на емоционално ниво, колкото онези, които обичаме от малки.

Затова – не спирайте да слушате музика, докато ви е време, а и след това!

Антон Далчев