Soundtrack.bg

Детски хор „Звездици“ отпразнува 30-годишния си юбилей

Един пакет удивителни детски гласове, чаша диригентско хорово майсторство, щипка сълзи от радост и всичко това полято с нежния крем на хубавата българска и световна музика. Това е рецептата за неустоимата торта на детски хор „Звездици”, с която съставът чества 30-годишния си юбилей в началото на месеца в Руския културно-информационен център в София.

В детски хор „Звездици“ в изкуството на музиката се обучават деца между 6 и 18 години.

За юбилейния концерт дългогодишният диригент на хора и президент на международна детска фондация „Стелетой” Лидия Цанева беше подготвила букет от пъстри произведения от българското народно песенно творчество,  филмови парчета и евъргрийни, класически произведения от оперното изкуство , авторска музика, както и песнопения от Източноправославната църковна музика.

Когато звездиците изгряват на големия небосклон

„Дано малките звездици изгреят по-скоро на големия небосклон, въплъщавайки любовта си към музиката и към доброто и в живота си като възрастни”, пожела вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше патрон на празника на детски хор „Звездици”. Тя хвана ръката на диригента Лидия Цанева и й пожела със същия хъс, дръзновение и вдъхновение още дълги години не просто да преподава на децата музика, а да ги води по пътя на порастването, като им дава пример, учи ги на дисциплина и усет към красивото. Приветствия направиха и съветникът на Посолството на Русия в България Алексей Новосьолов и началник отдела в представителството на Россътрудничество Наталия Ерьомина.

Палитра от красива българска и световна музика

Първата част на юбилейния концерт, озаглавен „Звездите винаги ще светят”, беше по-консервативно хорова. Тя започна с химните на България и Европа и продължи с църковните песнопения „Милост мира”, „Во царствием твоем”, както и с творчески интерпретации на народните песни „Ерген деда”, „Изгряла е месечинка”, „Закукала кукувица” и други.

Втората половина на песенния спектакъл по случай 30-годишнината на детския хор беше подчертано солова. На сцената изгряха гласовете на даровити български ученици, които потопиха публиката в магията на руската, италианската, френската, британската и разбира се българската музика. Солистите са носители на различни престижни световни награди в областта на музиката от конкурси във Франция, Израел, Русия, Италия, Канада, Египет и Турция. Диригентът Лидия Цанева връчи купи и медали на талантливите си ученици. През школата й са преминали над 1000 даровити млади певци, покорили сърцата на повече от 5 милиона зрители през последните 30 години.

„Бъдете винаги толкова лъчезарни, талантливи и трудолюбиви и никога не забравяйте музиката, която окриля сърцето”, пожела с нескрита радост Лидия Цанева. Тя представи на публиката всяко едно от децата, разказвайки за неговите перипетии и успехи, творчески стремежи и заложби. Не пропусна да благодари на родителите на своите ученици, за подкрепата, постоянството и искрена любов, с която подпомагат развитието на талантите на своите бъдещи наследници. Родителите поднесоха много цветя и модерен лаптоп на диригентката, за да може по-бързо и от разстояние да организира творческия процес.

Изненадите не свършват

Песенните изненади продължиха. „Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на петокласничката Ева Божкова накара аудиторията да настръхне. Преди това тя изпя в дует с Георги Владимиров култовото парче от филма „Брилянтин” на  Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон „You’re the one that I want”. Децата успяха видимо да повдигнат още повече настроението на публиката. Джаз изпълнение, любими руски парчета и много авторска музика изправиха на крака зрителите на концерта.

Виктория Недкова (вдясно) произнесе приветствие от името на бившите хористи на състава.

В редиците на гостите бяха и бивши хористи на детския състав, които вече не просто са пораснали, а и планират да водят децата си при любимата Лидия Цанева. „Благодарим ви, че възпитахте в нас любовта към музиката, че ни научихте да проявяваме човечност, че благодарение на хор „Звездици” завързахме приятелства за цял живот”, отбеляза в поздравителното си слово 27-годишната Виктория Недкова.

И накрая – на рожден ден, като на рожден ден – празникът разбира се завърши с торта, балони, цветя и много поздравления.

Снимки: Руско културно-информационен център, личен архив

Мира Кирилова