Soundtrack.bg

Парче на Риана доведе до солени глоби за турските телевизии

Глобени заради песен на Риана? Е, това също се случи в съседна Турция.

Без да искаме да изпадаме в политически анализи и коментари, но навярно всички ние добре знаем, че Турция не е точно най-демократичното място на Земята под управлението на президента Реджеп Ердоган. Доказателства за това има не едно или две, но навярно и вие самите сте достатъчно добре запознати с проблема.

Поредно доказателство за недемократичността на съседна Турция получихме от начина, по който там се цензурира световната поп музика. И става причина за налагането на сериозни глоби.

Висшият съвет за радио и телевизия на Турция (RTÜK) наложи солидни глоби на две турски телевизии, които имаха „дързостта“ да излъчат в ефир две популярни поп парчета – на DJ Khaled и Риана, и Армин ван Бюрен.

Причината за санкциите е това, че от RTÜK са преценили, че въпросните песни имат неприличен текст.

Едното парче е хитовото „Wild Thoughts“ на DJ Khaled и Риана, което слушахме непрекъснато и до полуда през миналия летен сезон. В повечето държави по света надали тази песен би предизвикала каквито и да е вълнения от подобен тип, но в Турция на Ердоган тя бе приета като неприлична и развращаваща младежта.

Разбира се, парчето на DJ Khaled и Риана не съдържа нищо кой знае колко скандално. Вероятно от RTÜK са останали възмутени от откриващите редове на Рири, където тя казва: „I don’t know if you could take it / Know you wanna see me nakey, nakey, naked / I wanna be your baby, baby, baby…“

Боже, какъв разврат.

Другото „проблемно“ парче в случая е тракът „Sex, Love & Water“ на Армин ван Бюрен и Конрад Сюуел.

Тук можем да заключим, че вероятно турските защитници на благоприличието са останали шокирани още от самото заглавие на песента. В нея основният рефрен е следният: „Sex, love, and water / Just do the things you want and make love all night.“

В резултат на излъчването на тези две парчета, телевизиите NR1 и Dream TV са глобени от RTÜK с повече от 17 000 турски лири, което е около 3200 евро.

„Турските музикални канали от доста време цензурират чуждестранни музикални клипове. Те непрекъснато премахват сцените със секси танци, за да не ги глоби RTÜK. Но за пръв път регулаторът глобява заради текстове на английски език в песен“, пише колумнистът Ченгиз Семерджиоглу от „Хюриет“.

Той допълва, че „както са я подкарали, каналите няма да намерят и една песен за излъчване, ако турските власти започнат да преглеждат и текстовете на английски“.