Soundtrack.bg

Съществува такова нещо като „музикална парализа“

А вие страдате ли от „музикална парализа“?

Ново изследване установи възрастта, на която спираме да търсим и откриваме нова музика. И новините са лоши за хората, които наближават 30-те.

Изследване, проведено от стрийминг платформата Deezer, установява, че съществува съвсем реален феномен, носещ името „музикална парализа“. Въпросният феномен е налице, когато музикалните фенове спрат да търсят активно нови неща, които да слушат.

Данните на проучването показват, че музикалната парализа стартира в момента, в който навършим възрастта от 30 години и 6 месеца. Или иначе казано – ако наближавате тази възраст, може би е време да започнете да се притеснявате.

Данните посочват, че хората са давали различни причини, поради които са преустановили изследването на нови музикални хоризонти. Сред тях влизат наличието на деца, по-малкото време за подобна активност или факта, че вече има твърде много нова музика, която да се изследва. А както добре знаем, стрийминг платформите дават все по-лесен достъп до всякакви неща.

Данните обаче посочват и друго, още по-лошо нещо. А именно – 60 процента от хората признават, че по-скоро биха слушали единствено артисти, които вече познават.

Възрастта от 30 години и 6 месеца е средният резултат, който е получен от изследването. Налични са данни, че има хора, които са престанали да търсят нова музика още на 23 или 24 години, докато други са успели да отстоят до 40-годишна възраст, преди просто да развеят бялото знаме.

Ние бихме казали, че разбираме напълно хората, които с времето започват все повече и повече да слушат единствено музикантите, които вече познават. И на които имат доверие. Особено с развитието на стрийминг услугите, става все по-лесно да имаш достъп до нова музика от целия свят. И следователно – става все по-лесно да се разочароваш от това, което си успял да чуеш. Така че е разбираемо просто да играеш „насигурно“. Все пак ние бихме препоръчали да не губите стремежа си да откривате нова музика. Никога не се знае откъде ще изкочи заекът и кое ще ви изненада приятно