Soundtrack.bg

Как да поддържате естествено имунната си система през лятото

Зимата вече си тръгна, а лятото е на прагът ни. Това може би ви е накарало да стигнете до неправилното заключение, че шансовете да се разболеете рязко са намалели. Нещо, което, за съжаление, е категорично невярно. Настинката може да ви хване по всяко време на годината, а летните вируси са едни от най-неприятните и мощните, разказва Independent. За да се справите с тях най-ефикасния начин е да вдигнете имунната си система на крака, но не с безполезни имуностимуланти, а чрез добрите, стари и изпипани ефективни методи. Ето някои от най-ефикасните от тях.

Правете много упражнения

Упражненията са изключително ефективна дейност за предотвратяване на настинка, тъй като те могат да подобрят способността на тялото ви да се бори с инфекцията. Причината за това може да се дължи на повишаване на скоростта на белите кръвни клетки, които се движат около тялото по време на тренировка.

Яжте гъби, чесън и подправки

Включването на определени храни в диетата ви може да помогне за поддържане на имунната ви система. Билки като куркума, риган и кайен са били използвани много дълго време заради лечебните им свойства. Чесънът пък има всепризнати прекрасни въздействия върху тялото ни. А едно проучване проведено от Университета на Флорида, ежедневното хранене на варени шийтаке гъби (много популярни вече и у нас) може да увеличи имунитета за значителни периоди от време. Те имат и мощни противовъзпалителни свойства.

Спете достатъчно

Многократно сме писали за изключителната важност от качествен и пълноценен сън. Всъщност – много често именно малкото сън може да е основната причина за лошото здраве и намалената имунна система.

Вземете си куче

Да имаш куче освен, че е изключително щастие, води и до значителни ползи за човешкото здраве. През 2013 г. Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания публикува научно становище, в което обяви, че кучето може да намали силно риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване при собствениците. Освен това проучване от 2004 г., в което се оценява ефектът, който кучето може да има върху имунната система на собствениците, заключи, че то може да има благотворно въздействие върху имунната система и цялостното здраве.

Пийте достатъчно вода

С толкова много различни варианти на напитки, които се предлагат на пазара, може лесно да се забрави за най-мощната и важната от всички – водата. Питейната вода може да направи много за вашата имунна система, тъй като тя помага на бъбреците да промият токсините ефективно от тялото. Взимането на студен душ пък също помага за имунитета, тъй като увеличава броя на болкоуспокояващите бели кръвни клетки в тялото.

Правете секс

Проучване, проведено от учените от Университета Уилкс в Пенсилвания, стигна до извода, че хората, които правят секс веднъж или два пъти седмично, са имали по-голяма защита срещу микроби и вируси, поради по-високи нива на определени антитела, освобождавани по време на акта. Сексът помага и за здравето на сърдечно-съдовата система, доброто настроение и борбата със стреса.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.